nlc.hu
Család
Ennyire sokba kerül egy szalagavató!

Ennyire sokba kerül egy szalagavató!

Ki gondolta volna, hogy majdnem kétszáz éve rendezték az első szalagavató bált Selmecbányán, és akkor még egy jó nagy fenékberúgást is kaptak a végzős diákok búcsúzóul?

1830 körül a szalagavatót valétálásnak hívták, a szó nagyjából annyit tesz magyarul, hogy éljetek boldogul, vagyis egy elbocsátó szép alkalom volt csupán. A szokások mégsem változtak sokat, akkoriban is tűztek szalagot a fiatalokra, ami az iskolához, a közösséghez tartozás jelképe. Miután a szalagokat feltűzték, a fiatalabb diákok fáklyás menettel kikísérték a végzősöket a városkapuig, ahol egy jó nagy fenékberúgással engedték el őket a nagybetűs életbe. A fenékbe rúgott diákok innen nem a mostanában szokásos afterre (after party) mentek, hanem a vigadóba ahol egy szép táncos bállal ért véget az ünnepség.

Mennyibe kerül 2019-ben egy szalagavató Budapesten, illetve egy észak-magyarországi kisvárosban?

Budapest, elit budai gimnázium

A szülők már kilencedikben havi 1000 forintot kezdtek gyűjteni a szalagavatóra. Utólag azt mondják, jobb lett volna inkább apródonként 3000 forintot beadni, akkor most nem lenne olyan nagy kiadás a szalagavató és a pár hónappal későbbi ballagás együtt. A költségeket illetően mindenben egyetértettek a szülők, de hallani olyan esetekről, amikor a jobb módú szülők, vagy azok, akik ezt az eseményt sokkal fontosabbnak gondolják, egészen elképesztő összegeket is hajlandók lennének kiadni.

Több gimnáziumban próbálnak a szalagavatóra szponzort találni, valamelyik vállalkozó szülő hirdetheti a vállalkozását a bálon kifüggesztett molinón, esetleg a meghívón is. Keringőruhát ugyanis Budapesten lehet kölcsönözni már 20.000 forintért is, de akár 50.000-et is elkérhetnek egy menő modellért.

Esetünkben a lányok fehér keringőruhájának a bérleti díja 32.000 forint, a fiúk a szmokingot egy kicsit olcsóbban megkapják.

Három tánc lesz, mindhárom másik ruhában. Lányoknak kell még venni egy kis fekete estélyit, ez lesz a második ruha, és kiválasztani egy nagyon csinos harmadikat a meglévő ruhatárból. A fiús szülők is ilyenkor vásárolják meg az ún. érettségi öltönyt a gyereküknek, mellé ingeket, cipőt.

Szintén szinte mindegyik lánynak meg kell venni a fehér magassarkút a keringőhöz, az minimum 20.000 forint, de vannak szerencsések, akinek például ugyanakkora lábú a nővére, és nem hordta el a cipőt időközben, az megkaphatja.

Szalagavató napján mindenki a fodrásznál kezdi, egy szép konty körülbelül 5000 forint.

A sminkes csoportos kedvezményt ad, és a bál helyszínére érkezik, 2800 forintot kér lányonként. Csakhogy a legtöbb lány szeretne próbahajat és próbasminket is, ami kicsit olcsóbb csak, mint az, ami már élesben készül. Aki szeretne, műkörmöt is tetet fel, de manikűröshöz mindenki elmegy a lányok közül, ez is legalább 4000 forintos tétel. A táncot 4000 forintért tanították be az osztálynak, vasárnap esténként.

A bált nem az iskolában rendezik, mert négyosztálynyi gyerek plusz a vendégek nem férnének el az aulában, és nem lenne látható a tánc. A terembérlés költségét a belépőkből fedezik, darabja 2500 forint. Szokás meghívni a szülőkön, testvéreken kívül a nagyszülőket, a keresztszülőket, nagynénit, nagybácsit, unokatesót. Egy átlagosnak mondható patchwork-család akár húsz meghívóval is számolhat. Apróságnak tűnik, de mégis nagy összeg lesz a végére a tanároknak, osztályfőnököknek szánt virágok, illetve a szülőkkel, tanárokkal való koccintásra a pezsgő.

A szülők leszavazták a közös egész osztályos vacsora ötletét, így mindenki úgy érezheti, hogy spórolt legalább 40.000 forintot, de van, ahol ez is szokás.

A bál után a fiatalok bérelt busszal mennek az after party helyszínére. A busz 2000 forint személyenként, plusz a buli belépője, ami 1500. Tízezer forintot számolnak az estére italra és harapnivalóra, és abban minden szülő megegyezett, hogy ebbe az összegbe a taxipénz már nem fér bele, márpedig senki nem szívesen hagyná hajnalban egyedül mászkálni a jó esetben csak spicces gyerekét, úgyhogy átlagosan 3500 forinttal itt is számolhatunk. Ez összesen tíz belépővel számolva egy lányos családnak 111.000 forint. A fiús szülők talán egy kicsit kevesebből is megúszhatják.

szalagavató kötlség budapest vidék

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash/Amy Kate

Észak-magyarországi, kisvárosi gimnázium

Ezzel szemben egy szegényebb kisvárosban nyilván sokkal kevesebbet költenek. Éva, akinek a fia idén érettségizik egy évfolyamonként hat osztályos gimnáziumban, teljesen más költségekről számolt be. A hat osztályból csak kettő keringőzik, ők sem egyszerre. Először az egyik osztály táncolja a bécsi keringőt, majd átadják a ruhákat a másik osztálynak, akik angolkeringőt táncolnak benne.

A fehér ruha bérleti díja idén 10.000 forint volt. Sikerült egyforma fehér cipőket is szerezniük, ezeket is megvették mindkét osztálynak, párja 4000 forintba került.

A többi osztály modern táncokat ad elő, általában fekete ruhában, ami emlékeztet a koktélruhára, de mindenki magának veszi meg anyagi lehetőségeihez mérten. Ezekre a ruhákra szoktak a helyi varrónővel varratni egységes színű kendőt, övet vagy kalapot vásárolni. Az osztálytáncon a lányok matrózblúzban vannak, a fiúk fehér ingben és nyakkendőben. Az összes költséget elosztják a hat osztály között, mindenki ugyanannyit fizet.

A lányok haját ügyes anyukák csinálják, és a sminkesek is saját maguk. Manikűr, pedikűr, szintén otthon.

Szintén a szülők adják össze a büféasztalt, mindenki süt egy-egy tepsi süteményt, és visz valamilyen üdítőt. A tanárok virágcsokrát rendelik, 4000-5000 forintba kerül. A városban szokás a szalagavató után a családoknak beülni ebédelni, vagy vacsorázni a helyi két étterem egyikébe. Mivel ilyen sok család nem fér be egyszerre, sokszor még két hónappal a szalagavató után is szalagavatós családoknak vannak lefoglalva az asztalok, illetve a szegényebbek megoldják otthon az ünnepi összejövetelt.

Az eseményt legtöbbször az iskola tornatermében tartják, gyakran belépőjegy nélkül. De ha a program a városi sportcsarnokban van, akkor is a helyi önkormányzat támogatja a végzőseit, és méltányos áron bocsátja rendelkezésükre a helyszínt. Ilyenkor természetesen van belépő is, ez 500-1500 forintba szokott kerülni.

A ballagás sokkal nagyobb ünnep a szalagavatónál vidéken, mint a fővárosban. A szalagavatót inkább a diákok saját ünnepének tekintik, mint nagycsaládi megmozdulásnak, szemben a ballagással.

Olyan példát is hallottunk szakgimnáziumokból, ahol a szalagtűzés után se tánc, se bankett, se bál nem volt, hanem csak átadták a virágokat a tanároknak, és mindenki ment haza. Az így megspórolt pénzt a ballagásra tették félre.

A legtöbb édesanya saját magának is új ruhát vásárol a ballagásra, mindenki frissen fodrászolt frizurával, hatalmas virágcsokrokkal, plüssmacikkal érkezik, és a nagynéniktől a nagymamákig mindenki igyekszik a lehetőségei szerint egy kis zsebpénzzel támogatni a végzős diákot. Nem ritka, hogy a szomszédok is felköszöntik a ballagót az otthonában egy-egy csokor virággal, míg ez Budapesten teljesen ismeretlen. Egy spórolós szalagavató így 15-20 ezer forintból megúszható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top