Család

Erre használja a hírnevét a családjától megszökött szaúdi lány

Rahaf Mohammed al-Kunun csak szabad akart lenni. Miután menekültstátuszt kapott, a családja kitagadta.

Először adott interjút Kanadában Rahaf Mohammed al-Kunun, az a 18 éves szaúdi lány, aki elszökött a családja elől, majd végül Kanadában kapott menekültstátuszt.

Fel akartam szabadulni az elnyomás alól. Független akartam lenni. Nem házasodhattam volna össze azzal, akivel akarok, nem vállalhattam volna munkát engedély nélkül. A nőknek még utazni sem szabad egyedül

– mondta a lány az ABC Australiának.

A szaúdi törvények alapján egy nőnek férfi engedélye nélkül nem lehet útlevele, és nem utazhat külföldre. A lány akkor szökött meg a családjától, amikor Kuvaitba látogattak. Bangkokon keresztül akart Ausztráliában menekülni, de a thai hatóságok megállították.

Elbarikádozta magát a hotelszobában, és a helyszínre érkező családjával sem akart találkozni, mert attól félt, hogy erőszakkal elhurcolnák.

Miután Kanada befogadta, családja közleményt adott ki, amelyben kitagadják a lányukat, és támogatásukról biztosítják a bölcs szaúdi vezetőket. A lány nagyon megrázónak nevezte, hogy a családja kitagadta csak azért, mert szabad akart lenni.

Rahaf Mohammed al-Kunun a hírnevét arra szeretné felhasználni, hogy a szaúdi nők jogaiért harcoljon, és kampányt indítson a férfifelügyelet beszüntetéséért. Ha nem változik a helyzet, akkor szerinte sok nő fog még elmenekülni az országból.

(444.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top