Család

10 mondat, amivel növelhetjük a kamaszunk önbizalmát

A látszat csal, a legönteltebbnek tűnő kamaszok is meglehetősen nagy önbizalomhiányban szenvednek. Összeszedtünk tíz apróságot, amivel a szülők kicsit megtámogathatják tini gyerekük titkon alacsony önértékelését.

1. Én ezt csak felnőttkoromban tanultam csak meg.

Elképesztő dolgokat tudnak a kamaszok, és köztük jó pár olyan hasznos dolgot is, amit mi nem tudtunk még ennyi idősen. A fiam például elképesztően jó húslevest főz, de angolul is úgy beszél, mint én az álmaimban. Nem árt néha emlékeztetni őket erre!

2. Melyik blúzt vegyem fel, a kéket vagy a fehéret?

Azt hihetnénk, ez semmiség. De figyeljük csak meg, hogy többször is megerősíti majd önmagát a kamasz, miután megfogadtuk a tanácsát: ez a blúz nagyon jól áll neked, anyu!

3. Szerinted van olyan applikáció, ami segít nekem lefogyni/tanulni/bármit?

Naná, hogy van olyan applikáció! És a gyerekünk imádni fogja, hogy ő találhatja meg. Használjuk is, ha már…

4. Megmasszíroznád a vállam?

Ha pont abban a korszakban élünk, amikor a tinink látványosan nem akar se puszit adni, se ölelést kapni, de nekünk mindenképp szükségünk lenne rá, akkor jó, ha eszünkbe véssük, hogy ő is erre vágyik, csak a hormonviharok nem engedik neki. Az érintés azért mindenkinek jólesik, és egy vállmasszázs soha nem ciki még neki se.

5. Elképesztő, hogy milyen jó lett ez a matekdogád!

Mi ezt csak érettségi előtt tanultuk. És még csak nem is füllentünk.

kamasz önbizalom mondatok

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash/Cristina Pop

6. Szeretem a forgót a hajadban/a füled/a szemöldököd.

Pont olyan, mint a dédapámé volt, akit nagyon szerettem, és mindig eszembe jut, ha rád nézek. Lehet, hogy a kamasz egy kis pofavágással válaszol, de belül elolvad, az biztos!

7. Olyan jó volt ez a nap, ismételjük meg!

Nem kell hozzá semmilyen extra jó cselekedet, elég, ha egy napig kibírja nagyon durva duzzogás nélkül.

8. Alig ismertelek meg, kész felnőtt vagy már!

Láttalak a kocsiból az utcán, de hirtelen nem tudtam eldönteni, hogy valóban te vagy, vagy valaki, aki megszólalásig hasonlít rád!

9. Olvasom ezt a sok borzalmas hírt a világból, és olyan jó érzés tudni, hogy ti mennyire felelős, okos fiatalok vagytok!

Komolyan is gondolom, csak jobban járhatna a világ, ha okos tizennyolc évesek döntenének sok dologban, és nem önző, korrupt ötvenesek.

10. Akarsz jó fej lenni? Holnap reggel főzhetnél nekünk kávét!

Általában bejön a dolog, és jó fej akar lenni. És bár a kávéfőzésnél már sokkal nagyobb dolgokra képes, jólesik neki is, ha egy kicsit kényeztetheti a szüleit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top