Család

Az anyukák 98 órát dolgoznak egy héten

A dolgozó anyák nemcsak abban a 40 órában dolgoznak a munkahelyen, hanem mindennap lehúznak egy második műszakot otthon.

Azok az anyák pedig, akiknek hasfájós vagy fogzós babájuk van, valószínűleg elérik a 140 óra munkát is egy héten. De ez csak szerintem, nem a tudosók szerint van így. Egy tanulmányban azonban tényleg az derült ki, hogy a dolgozó anyák átlagosan 98 órát dolgoznak hetente. Szinte pontosan annyit, mintha két és fél állásuk lenne.

A kutatás során 2000 anyukát vizsgáltak 5–12 éves korú gyerekekkel. A kérdőívekből megtudták, hogy egy átlagos anya napja 6.23-kor kezdődik, és 20.31-kor ér véget munka szempontjából. Ebben a rengeteg órában pedig a legváltozatosabb feladatokban kell helytállniuk, hol gyerekek fenekét törlik, fegyelmeznek, hol pedig óriási összegekről hoznak felelős döntést, és sürgős e-maileket válaszolnak meg. Olykor pedig mindezt egyszerre kell, hogy megcsinálják. Mindenki nagyon meglepődött az eredményen, csak a dolgozó anyukák nem.

anya munka tanulmány

Részlet Az ifjú Sheldon című sorozatból – Forrás: iMDb

Kár, hogy a tanulmány csak a dolgozó anyákat említi, ugyanis ebből a szempontból nincs nagy különbség az anyukák között, mindegy, hogy eljárnak egy irodába dolgozni, vagy otthon vannak a gyerekeikkel.

Dolgozó anyaként felkelsz korán, hogy időben elkészítsd a gyerekeket az indulásra, nyolc órát a munkahelyeden vagy, majd hazamész, vacsorát készítesz, mosol, segítesz a házi feladatban a gyerekeknek, lefekteted őket aludni, és ha szerencsés vagy, végzel este kilencre, de igazából akkor még elmosogatsz és rendet raksz.

Ha otthon vagy a gyerekeiddel, akkor csak annyiban más a helyzet, hogy nem mész be a munkahelyedre, hanem otthon robotolsz estig, szállítod a gyerekeket az iskolába, különórákra, intézed a család hivatalos ügyeit, bevásárolsz, főzöl, mosol, és este kilenckor még össze kell pakolni a szétszórt legót is, ha nem akarsz éjjel belelépni a sötétben. És persze egyik anyuka sem mondja sosem a gyerekének hajnali kettőkor, amikor zokogva ébred egy rossz álomból, hogy „bocs, de lejárt a munkaidőm”, úgyhogy hozzárakhatunk még jó pár órát ahhoz a 98 órához. Az igazi hősök köztünk járnak, és épp bedobják a mosást, hogy minden családtagnak legyen tiszta póló a szekrényben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top