Család

Ők a legstresszesebb anyák a világon

Nem Magyarországon a legstresszesebbek az anyák, bár a saját elmeállapotunkból kiindulva, akár mi is lehetnénk a listavezetők.

Caitlyn Collins szociológus professzor, a Making Motherhood Work: How Women Manage Careers and Caregiving című könyvében tette közzé azt a tanulmányt, amelyből kiderült: az amerikai anyák a legstresszesebbek a világon.

Collins 5 évig járta a nyugati országokat a szülőket vizsgálva. A kutatás során arra a következtetésre jutott, hogy az amerikai anyákban túlcsordul a bűntudat a munka és anyaság konfliktusa miatt.

Az a hamis ideál a tökéletes anyáról és munkaerőről, amit kergetnek, de sosem érhetnek el, hatalmas stressz alatt tartja őket – megoldás nélkül.

anya stressz kutatás

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

A vizsgálata közben Collins azt látta, hogy mindegyik országban csak azt szeretnék a nők, hogy a gyerekeikkel is törődhessenek, miközben megfizetik őket a munkájukért. Svédországban a legjobb az anyák helyzete, mert ott támogatják leginkább a családokat, és ott sikerült megvalósítani azt is, hogy egyenjogúság van a férfiak és nők között a fizetések terén.

Az Amerikai Egyesült Államokban azonban az anyák két tűz közé szorultak. Elkötelezettek a családjuk és a munkájuk iránt, mindkét területen kiemelkedően akarnak teljesíteni, de ez nyilván lehetetlen küldetés. Úgy érzik, eleve vesztes helyzetből indulnak gyerekvállalás után, mert vagy a gyerek látja kárát a munkának, vagy fordítva. Collins szerint olyan mértékű ez a probléma, hogy felülről érdemelne beavatkozást: a dolgozó anyáknak sokkal több támogatásra lenne szükségük, a vezetők példát vehetnének a többi nyugati országról, ahol valamilyen szinten sikerült már megteremteni a család–karrier egyensúlyt a családok életében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top