Család

Nem, nincs rendben, ha felnőtt férfi közeledik egy tinilányhoz

Ahogy érnek a lányok tinikorukban, úgy lesznek egyre feltűnőbbek a másik nem számára. De ez a figyelem nem mindig pozitív.

Deborah Roffmann szexuális felvilágosítással foglalkozik, és a Talk to Me First című, tiniknek szóló felvilágosító könyv szerzője az apákra bízná azt a feladatot, hogy beszéljenek minél többször a lányaikkal arról, hogy milyen az a negatív férfi figyelem, amikor valaki nem jó szándékkal közeledik feléjük.

Roffmann szerint a tinikor már a legutolsó esélye a szülőknek arra, hogy tudatosítsák a lányokban, hogy a saját határaik tisztelete mennyire fontos, mert igazából már kisiskolás korukban el kellene kezdeni a beszélgetést velük arról, hogyan kell nemet mondani, ha kényelmetlenül érzik magukat egy helyzetben.

A szerző szerint a lányok esetében az apák a legalkalmasabbak a feladatra, tőlük jobban átmegy az üzenet, hogy nemcsak a kinézet számít, és hogy nem attól lesznek teljesértékű nők, ha elég mély a dekoltázsuk, hanem sokkal többet számít az értékes kapcsolatok szempontjából az intelligencia, és az, hogy milyen emberek belül.

tinilányok felvilágosítás tanács

Képünk illusztráció – Forrás: Pexels/Ana Francisconi

„A tinilányok azt látják maguk körül a filmekben, magazinokban, óriásplakátokon, hogy a lányok és nők tárgyiasítják magukat, hogy mások vágyait kielégítsék.

Szinte lehetetlen, hogy ezt az üzenetet ne kapja meg manapság egy lány legalább olyan szinten, hogy csak a teste és az arca lehet vonzó. Ez hatalmas probléma.

A mi feladatunk, hogy megtanítsuk a lányoknak minden környezeti hatás ellenére, hogy megértsék, mi az igazán fontos. Beszélgessünk a lányokkal arról, milyen emberek valójában, mit szeretnek, mennyire empatikusak, mi a szenvedélyük, és tudatosítsuk bennük, hogy ezek ugyanolyan fontosak, mint az, hogy milyen a frizurájuk vagy a szemük. Ezzel segíthetünk nekik megérteni, hogy a külső csak egy tényezője a szépségüknek a sok közül”

– nyilatkozta Roffmann.

Az is rendkívül fontos a szerző szerint, hogy ne dugjuk homokba a fejünket, és legyünk tisztában azzal, hogy a tinilányok körül mindig felbukkannak felnőtt férfiak, akik nem jó szándékkal közelednek hozzájuk. Már nőnek néznek ki a lányaink, de belül még gyerekek, ezért fel kell őket készíteni erre a fajta negatív figyelemre, hogy védekezni tudjanak ellene.

„Egy tizenéves lánynak nincs még elég tapasztalata ahhoz, hogy tudja, esetleg máshogy látják őt a felnőtt férfiak, mint ő látja belül saját magát.

Fontos, hogy emlékeztessük a lányokat arra, hogy a testük már nőiesedik, ezért a koruktól függetlenül lesznek olyan férfiak, akik szexuálisan próbálnak közeledni feléjük. Ez pedig nincs rendben.

A felnőttnek kellene tudnia, hol a határ, de sajnos ez már eltolódott a fejekben az egyre fiatalabb modellekkel megjelenő, szexualitást sugárzó hirdetések miatt.”

Roffmann ezért azt javasolja, hogy kezdeményezzünk beszélgetést a tinilányokkal, tisztázzuk velük, hogy ha kellemetlen érzéseik vannak egy férfi közelében, akkor hallgassanak a belső hangjukra, ne maradjanak ott. És hogy soha nem az ő hibájuk, ha ilyen negatív figyelemmel fordul feléjük egy felnőtt férfi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top