Család

Imádni való Bambik születtek a bécsi állatkertben – fotók

Két borjúval gyarapodott a bécsi állatkertben élő szikaszarvasok csoportja.

Két nagyon ritka vietnámi szikaszarvassal gyarapodott idén tavasszal a Schönbrunni Állatkert. Bár a márciusban született szarvasborjúk még ingatag lábakon állnak, egyre többször lehet megpillantani őket az állatkert hatezer négyzetméteres rinocéroszparkjában.

Nagy szemek és pöttyözött barna bunda – a két újszülött vietnámi szikaszarvas épp úgy néz ki, mintha a fiatal Bambi két példánya költözött volna be a Schönbrunni Állatkertbe.

Fotó: Daniel Zupanc

A bécsi állatkertben 2017 óta él szikaszarvasok egy kisebb csoportja, amely márciusban két borjúval is gyarapodott, egy nősténnyel és egy hímmel.

A kivételes állatok a rinocéroszpark (Nashornpark) hatezer négyzetméterén osztoznak a nilgau antilopokkal, az indiai antilopokkal és a park névadóival, az orrszarvúkkal.

A vietnámi szikaszarvasok különlegessége, hogy pettyezett bundájuk nemcsak a fiatal állatokra, hanem a kifejlett példányokra is jellemző, ami jó álcát ad nekik az erdőben

– magyarázza Simone Haderthauer, az állatkert osztályvezetője a hasonlóságot a világ leghíresebb szarvasbikájával.

Fotó: Tiergarten Schönbrunn/Norbert Potensky

A szabadon élő vietnámi szikaszarvasok világszerte a kihalás szélén állnak, és állatkertekben is csak ritkán fordulnak elő. Főként a vietnámi erdőirtásoknak estek áldozatul, sok helyen pedig vadásztak is rájuk. Vietnámban is már csak védett vadasparkokban találhatóak meg.

A nagy számú betelepített populáció miatt a Természetvédelmi Világszövetség ennek ellenére nem fenyegetett fajként tartja őket számon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top