Család

Így segíts a tinilányodnak, ha bántják az iskolában

A lányok sokkal inkább ki vannak téve az osztálytársnők cikizésének, mint a fiúk.

A nők már gyerekkorukban is kimutatják a foguk fehérjét, tiniként pedig kifejezetten gonoszak bírnak lenni egymással. Még nem kötik őket a társadalmi szabályok annyira, és gyakran egészen messzire mennek az iskolai bántalmazásban. A jó hír az, hogy nem tart túl sokáig ez a korszak, általában mire gimnáziumba érnek a lányok, már a gonoszkodásból is visszavesznek, de addig is valahogy túl kell élnie a tinilánynak az iskolát, ha pont őt szemelték ki áldozatul.

Kim Cook, a Teen World Confidental: Five-Minute Topics to Open Conversation About Sex and Relationships című könyv szerzője szerint általában felső tagozatban kezdődik a lányok gonoszkodása.

Nagyon sok dolog történik velük felsőben egyszerre: hormonálisan, fizikailag, érzelmileg hatalmas változáson esnek át, ehhez hozzáadódik az is, hogy szociálisan keresik a helyüket a világban. Néhány lány pedig úgy érzi, harcolnia kell az első helyért. Belőlük könnyen válik bántalmazó ebben a korban.

A vezető szerepért való harc pedig nagyon intenzívvé is válhat. Érzelmi bántalmazástól kezdve a verekedésig bármi előfordulhat. Ha pedig áldozatul esik pont a mi lányunk, akkor a szülők szerepe rendkívül fontos abban, hogyan dolgozza fel a tini az iskolai bántalmazást.

tinilány iskolai bántalmazás

Képünk illusztráció – Forrás: Pexels/Alexander Krivitskiy

Így segíts a lányodnak:

1. Már oviban beszélgess a lányoddal arról, milyen egy egészséges barátság. Ha erről lemaradtál, itt az ideje pótolni és együtt megfogalmazni vele, ki számít barátnak, és kitől kell távol tartania magát.

2. Vedd komolyan a gyerek érzéseit. Ne legyints rá, ne intézd el annyival, hogy kerülje el a bántalmazóit, hanem mutass együttérzést, és hagyd, hogy kibeszélje magából a bánatát.

3. Segíts neki, hogy ki tudja fejezni magát, gyakoroljátok együtt, hogyan lehet asszertívan védekezni a bántalmazók ellen. Tanítsd meg neki, hogyan álljon ki magáért agresszió nélkül.

4. Erősítsd az önbecsülését. Ha a külseje miatt bántják, akkor beszélgess vele arról, hogy a testünket azért kell szeretni, amit értünk tesz, nem azért, ahogy kinéz.

5. Ha gyanakszol, hogy a lányod bánt másokat, akkor ne félj elvenni tőle a telefonját és törölni őt a közösségi oldalakról.

6. Ha azt látod, hogy nagyon megviseli a bántalmazás a lányodat, vidd el pszichológushoz. A tiniknél komolyan kell venni a mentális egészséget, mert az életük összes területére káros hatással lehet, ha huzamosabb ideig maguk alatt vannak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top