Család
Szponzorált tartalom

Rossz példát mutatunk a gyerekeknek, amikor a volánnál a telefonhoz nyúlunk (x)

Felelősség, odafigyelés, példamutatás, hitelesség. A húszas, harmincas generációt kiemelten veszélyezteti a vezetés közbeni telefonhasználat. Rossz szokásaik azonban azért is veszélyesek – hívják fel a figyelmet a pszichológusok, mert minden alkalommal, amikor a telefonhoz nyúlnak vezetés közben, rossz példát mutatnak a mögöttük utazó gyerekeknek, akikből hamarosan autóvezetők lesznek. Az okostelefonok funkciói nagyon erős kötődést jelentenek, de ez nem jelenti azt, hogy legyőzhetetlen függőségről volna szó.

Néhány rövid szót bepötyögni a telefonba, annyira rutin műveletnek tűnik, hogy sok fiatal érzi úgy: ura a helyzetnek. Ezért megteszi vezetés közben is. Pont azért, mert a rutin egy téves biztonságérzetet biztosít számukra. Az Aegon Biztosító megbízásából készített kutatás szerint a 18-29 évesek inkább chatelnek, míg a 30-39 évesek inkább emailt írnak vezetés közben.

Elég néhány másodperc!

Néhány másodperc figyelemkiesés is súlyos balesethez vezethet, a kérdés tehát mindenkit érint, aki vezetés közben használ mobiltelefont – mondja R. Csekeő Borbála pszichológus, a gyerekek és fiatalok biztonságáért dolgozó Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány szakmai vezetője. Ám felhívja a figyelmet arra is, hogy közvetve még tágabb kört érinti a probléma, mert a felnőttek használhatják úgy is kézben tartott mobiltelefonjukat, hogy közben gyerekek ülnek a hátsó ülésen. Ez nem jó példa a jövő sofőrjeinek szabálykövetésből, nem jó minta a mobiltelefon- használattal kapcsolatban. Nem beszélve arról, hogy aki vezetés közben mobilozik, veszélybe sodorhatja az egész családot – teszi hozzá a pszichológus.

Sok szülő figyelmezteti a gyerekét, nagyon helyesen, hogy ne közlekedjen hangos zenét hallgatva, hogy legyen körültekintő akár biciklizik, akár gyalogosként közlekedik és tartsa be a közlekedési szabályokat.  Ezek a figyelmeztetések sem hitelesek, ha azt látják, hogy a szüleik sem igazán szabálykövetők. A meggyőzésre mindig a példamutatás a legjobb eszköz – mondja R. Csekeő Borbála.

Függőség vagy kötődés?

Mindannyiunk biztonsága érdekében, fontos, hogy képesek legyünk elszakadni a közösségi hálózatoktól a vezetés idejére. Ha valaki erre nem képes, akkor valószínűleg szakember segítségére van szüksége. Valóban függőséget jelent ez a kötődés, amelyet kezelni szükséges?

Nem feltétlenül függő az, aki végigpörgeti vezetés közben is valamelyik közösségi oldal megosztásait, vagy reagál egy-egy posztra. De amit tesz, az ettől függetlenül veszélyes. Veszélybe sodorhatja a vezető saját magát, utasait és a többi közlekedőt is, ezért fontos erről társadalmi szinten beszélni.

Az Aegon Biztosító és az ORFK ezért kezdett közös akcióba, hogy visszaszorítsák e jelenséget, amely a 21. század ittas vezetésének számít.

A függőség klinikai értelemben teljesen más, mint amiről köznapi értelemben beszélünk. Amit a mindennapi beszélgetéseink során függőségként emlegetünk, az esetek döntő többségében inkább csak erős kötődés, megszokás, ártalmak nélkül – mondja Demetrovics Zsolt pszichológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékének vezetője.

A telefonunk, s így minden, ami azon keresztül jut el hozzánk alapvető része az életünknek. A telefonon keresztül kommunikálunk, dolgozunk, szórakozunk; az egyik fő eszközünk a világhoz való kapcsolódásban. Az ember életében, napjainkban a fejlett világban a közösségi hálózatok részben felváltották a közösségi együttlét hagyományos formáit.

Legyen norma!

A társas szükségleteink, nagyon alapvető emberi szükségletek, ma jelentős részben az online felületeken keresztül elégülnek ki. Ez egy nagyon erős kötődés, de a fentiekkel összefüggésben semmiképpen sem betegség – mondja a pszichológus szakember. Aki szerint fontos a tiltás, de még fontosabb a meggyőzés.

A tiltást mindig fontos indokolni, már a kisgyerek is nehezen tesz magáévá egy szabályt, ha nem érti az okát. De ennél is fontosabb, hogy társadalmi normává váljon, hogy vezetés közben nem pötyögünk az okostelefonba, mert azzal veszélyeztetjük magunkat, az utasainkat, s mindenkit a közlekedésben. Ha ezt kölcsönösen elvárnánk egymástól, az lenne az igazán hatékony visszatartó erő. Ennek az elősegítése persze sok módon lehetséges. Kommunikációs kampánnyal, felvilágosítással, példamutatással és akár humorral is.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top