Család

Hivatalosan is a légszennyezésbe halt bele egy 9 éves kislány

Ő az első ember, akinél hivatalosan is a légszennyezést állapították meg a halál okaként Angliában.

Ella Kissi-Debrah kilencéves korában, 2013-ban halt meg Londonban. A kislány akkor már három éve küzdött súlyos asztmás rohamokkal, és először a halál okaként is az asztmát nevezték meg. A lány édesanyja azonban további vizsgálatokat szorgalmazott.

A brit kormány volt szakértője és a Southampton Egyetem egyik professzora vizsgálta ki az ügyet. Bizonyítékot találtak rá, hogy Ella rohamai akkor jelentkeztek, amikor az otthona közelében mért légszennyezettségi adatok magasabbak voltak a határértéknél. Bírósághoz fordultak, amely végül megállapította, hogy a levegő minősége vezetett a kislány halálához. Az ügyben új vizsgálatokat is elrendeltek.

Szigorú légszennyezési előírások London belvárosában (fotó: David Cliff/NurPhoto)

A kérdés mostantól az, hogy a brit kormány betartotta-e a az emberi jogokról szóló európai egyezményben vállalt kötelezettségeit. A világ levegőjének állapotáról kiadott, 2019-es State of Global Air (SOGA) jelentés szerint a levegőszennyezettség minden tíz halálozásból egyben közrejátszott 2017-ben. Ezzel több halálesetet idézett elő, mint a malária és a közúti balesetek, annyit, amennyit a dohányzás is okoz.

(via hvg.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top