Család

Ingyenes nyelvoktatással segítik a hátrányos helyzetűeket

A középiskolásokra szeretnének fókuszálni, hogy a hátrányos helyzetből érkező gyerekeknek is legyen esélyük bejutni az egyetemekre és a főiskolákra.

Hosszas riportot írt az Abcúg arról, hogy egy egyesület hátrányos helyzetű diákoknak nyújt több hónapos, ingyenes nyelvtanfolyamot lovári nyelvből. Eddig főként az egyetemistákra fókuszáltak, most viszont arra keresik az anyagi forrást, hogy a tevékenységüket a középiskolásokra is ki tudják bővíteni. Céljuk, hogy minél több hátrányos helyzetű fiatalt tudjanak bejuttatni a felsőoktatásba.

A Super Romanes nyelvtanfolyam civil vállalkozásként a fizetős hallgatók mellett hátrányos helyzetű diákoknak biztosít ingyenes lovárinyelv-oktatást, tulajdonképpen a fizetősök tandíjából fedezik a szegényebbek nyelvtanulását.

„Nagyobb szükség van a projektünkre, mint valaha, hiszen sokan bepánikoltak attól, hogy egyáltalán bejutnak-e az egyetemre. A felsőoktatásból leginkább a hátrányos helyzetűek, azon belül pedig sok roma fog kiszorulni, akik nem tehetik meg, hogy magántanárt fizessenek meg” – mondta Buzás-Hábel Géza. A romák eddig is alulreprezentáltak voltak az egyetemeken, a 2011-es népszámlálás adatai szerint körükben a diplomások aránya az 1 százalékot sem érte el.

Buzás-Hábel Géza / Fotó: Végh László / Abcúg

Az Abcúgon megjelent cikkben a tanfolyam működési mechanizmusáról is olvashattok

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top