Család

Az érzelmi biztonság boldoggá tesz

Ha biztonságban érezhetjük magunkat, jelentősen csökken a bennünk lévő stresszfaktor, sokkal kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak lehetünk.

Az, hogy biztonságban érezhessük magunkat, kivétel nélkül mindenki számára fontos. Annyi különbséggel, hogy van, aki ezt vagy ennek hiányát nem éli meg tudatosan egészen addig, amíg nem kerül egy rizikó- vagy vészhelyzetbe. Ez nem egy külső ellenséggel szembeni védekezési igény, ennek a biztonságérzetnek az alapjai a gyerekkorban kell, hogy gyökerezzenek. Ezt a belső érzelmi biztonságot szüleink teremthetik meg számunkra, míg kicsik vagyunk. 

Gyerekeink biztonságát még megalapozhatjuk

Azok az emberek tehát, akik gyerekkorukban megkapták a feltétel nélküli szeretetet és védelmet szüleiktől, közvetlen családtagjaiktól, felnőttként is magabiztosan közlekednek a világban. Mindez alapvető feltétele annak, hogy kiegyensúlyozottak, boldogok legyünk, bizalommal fordulva a minket körbevevő világ felé, és nem folyamatos fenyegetésként élve meg azt.

Ha biztonságban érezzük magunkat érzelmileg, jobban tudunk bízni másokban és önmagunkban is. Ez azért is fontos, mert egészséges önbizalom nélkül esélyünk sincs a boldogságra, egész egyszerűen megijedünk az élettől. Szerencsére még felnőttkorban, ha lassan is, de felépíthető egy bizonyos fokú önbecsülés, önbizalom.

Azok, akik egészen kicsi koruktól nyugodt, kiegyensúlyozott, biztonságos közegben cseperedtek fel (ez nem egyenlő a túlféltéssel!), kíváncsiak a világra, a környezetük szépségeire, így sokkal erősebb bennük a tudásvágy is, hiszen figyelmüket nem a félelem köti le.

Az érzelmi biztonságot gyerekkorban lehet megalapozni

Biztonságot adni öröm

Biztonságban lenni jó, biztonságot nyújtani másoknak szintén örömteli érzés. Azonban ha önmagunkban sincs bizodalmunk, nagyon nehéz másoknak adni, hiszen ha szorongásban éljük mindennapjainkat, leginkább csak önmagunkra tudunk fókuszálni, a másik emberre csak nagyon nehezen.

Rossz kapcsolatok

Akik önbizalomhiányban szenvednek, külső helyről, más emberektől várják a folyamatos megerősítést, a védelmet, ami nagyon is kiszolgáltatottá tesz. Ha valaki nem bízik magában, akkor félni fog attól is, hogy egyedül nem tud majd helytállni, így benne marad olyan romboló párkapcsolatban vagy egészségtelen „barátságokban”, amelyek teljesen szétszedik őt, egészen addig, amíg nincs bátorsága lezárni azokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top