Család

Elárulod a gyereknek, mennyit keresel?

Kevés szó esik róla, pedig az egyik legfontosabb feladatunk szülőként, hogy megismertessük a gyereket a pénz világával.

Ha rajtam múlna, már általános iskolában tantárgy lenne a pénz kezelése, hiszen egész felnőtt korunkban az élet nagy része a pénz körül forog, és nagyban múlik a komfortérzetünk azon, hogy van-e elég belőle, vagy mindig fizetéstől fizetésig élünk. Nem annyira azon múlik ez, hogy milliókat keresünk-e egy hónapban, hanem inkább azon, mennyire tudjuk a helyén kezelni a pénzt, képesek vagyunk-e befektetni okosan, tudjuk-e, hogyan kell takarékoskodni, és hogy mire éri meg kiadni a kezünkből.

A minap épp a 15 éves lányom kért meg arra, hogy mutassam meg neki a családi költségvetést, mert úgy érzi, hiányos a tudása a pénz terén, és ha önálló élete lesz, nem tudja, hogyan kellene beosztania a fizetését. Az alapok persze megvannak nála, hiszen sosem volt tabutéma nálunk a pénz, mindig tudták a gyerekek, mennyit keresek, és elmagyaráztam nekik, ha nem tudtam valamit megvenni, hogy mi az oka. Most pedig elérkezett az idő, hogy már látni akarja a konkrét számokat is, a kis táblázatomat, amibe minden hónapban beírom a bevételt és a kiadásokat, hogy valahogy nyomon tudjam követni, hova folyik szét a fizetés.

A bevezetőben foglaltakkal ellentétben a pénzügyi tudatosság olyan képesség, amit jobbára csak tőlünk kaphatnak meg a gyerekek, mert arra nincs sok esély, hogy az iskolában bevezetnék tantárgyként. Érdemes tehát odafigyelni Chris Whitlow pénzügyi szakértő tanácsaira, és bevezetni a pénzt a gyerekek világába.

pénz gyereknevelés tudatosság

Képünk illusztráció (Forrás: Profimedia)

Ne legyen láthatatlan a pénz

Whitlow szerint a pénz igazából érzelmi kérdés, és úgy kell tekinteni rá, mint egy sportra.

Olyan ez, mintha olvasnál a fociról, aztán kimennél a pályára, és focizni próbálnál. Az, hogy olvasol róla, és hogy gyakorlod, két különböző dolog.

Ezért olyan fontos, hogy a családok teljesen nyitottan beszéljenek a pénzügyekről, és hogy ne legyen titok a szülők keresete a gyerekek előtt: csak így tudják feltenni a kérdéseiket a pénzről, amivel megalapozhatjuk a pénzügyi jövőjüket.

Amikor például vásárolni megyünk velük, átbeszélhetjük, hogy mi mennyibe kerül, és hogy nem ugyanazt jelenti, hogy mire van szükségünk, és hogy mi az, amit szeretnénk megvenni. De azt is közös vásárlás közben lehet velük megbeszélni, hogy a bankkártya mire való, és hogy nem végtelen pénzmennyiség áll rajta rendelkezésünkre, hanem csak bizonyos összegig nyújtózhatunk vele.

Adj a gyereknek zsebpénzt!

Az egyik legjobb gyakorlás az, ha van saját pénze, amivel gazdálkodhat – ha elkölti mindenféle felesleges kacatra, majd megtanulja, hogy véges összeg áll rendelkezésére. Ehhez persze szükség van némi következetességre, például arra, hogy ha elfogyott a pénze, akkor nem vásároljuk meg neki a további kacatokat, hanem széttárjuk a kezünket, hogy várnia kell velük a következő zsebpénzig.

Tanítsd meg a gyereknek, hogy a pénzzel segíteni is lehet!

Amikor beszélgetünk a gyerekekkel a pénzről, nemcsak arról kell szót ejteni, hogy saját maguknak hogyan vehetnek rajta minél több cuccot, hanem arról is, hogy a pénzből adományozni is lehet, és hogy vannak a világon kevésbé szerencsések, akiknek nagyobb szükségük van rá. Ha azt szeretnénk, hogy egészséges kapcsolatuk legyen a pénzzel, akkor az adományozás fogalmát is meg kell nekik tanítanunk.

A pénzügyi tudatosságot hosszú évek alatt tudjuk kiépíteni a gyerekeknél, és a munkát már kiskorban el kell kezdeni ahhoz, hogy a végén felkészülten lépjenek az önálló, felnőtt életbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top