Család
Szponzorált tartalom

Allergiás kisállatok? Jelek, amiből észreveheted, hogy allergiás a kutyád, cicád!

Tüsszög, vakaródzik, harapdálja a lábát? Ezekből a tünetekből azonosíthatod be a pollen- és az ételallergiát!

A házi kedvenceink szervezete sem bír el mindent, főleg hogy néha sokkal több allergénnek lehetnek kitéve, mint mi. Az ő életüket is ugyanúgy megkeserítik az allergiás reakciók, ezért figyelj rájuk, és lépj időben, hogy jobb életminőséget biztosíthass nekik!

Mire lehet allergiás?

Az allergia tünetei valójába sok hasonlóságot mutatnak az emberi allergiával: vakaródzás, légzési nehézségek, ritkább esetben orrfolyás, tüsszögés. Az allergéneknek két fő típusa van: a környezeti allergének  és az ételben található allargének, vagyis pollenre, poratkákra, penészgombára, valamint ételre, vagy valamilyen összetevőre is reagálhatnak érzékenyen. De a bolhára, pontosabban a bolhanyálra is lehetnek allergiások, továbbá a szintetikus anyagokra, mint amilyen a műanyag vagy akár a szőnyeg.

Ha az eledelre allergiás, akkor egész az évben jelenlévő tünetekből veheted észre, hogy gond van, amíg a növények által okozott allergiánál csak szezonálisan – jellemzően a tavaszi és a nyári hónapokban – jelentkeznek a problémák. Ha a kutyád szervezete túlterhelődik az allergénekkel, és észleled a tüneteket, menjetek állatorvoshoz, és kérj vérvizsgálatot, ami 60-80 allergénre adhat választ. Fontos azonban, hogy a vérvizsgálat a pollenallergiát képes kimutatni, az ételallergiát nem.

Az allergia jelei

Attól, hogy kedvenced a lábát vakarja, harapdálja, még nem biztos, hogy egy rovar csípte meg. A mancsának és az oldalának a vakarása, valamint az ágyék nyalogatása a pollenallergia egyik legjellemzőbb tünete. Gyakori a pofa dörzsölése, az asztmaszerű zihálás és a légzési nehézségek is. Ritkábban, de tüsszögés és köhögés is jelezheti a pollenallergiát, de a vakaródzás gyakoribb, és idővel nyílt sebet is okozhat magán az állat, amit ha nem kezeltetjük időben, gennyes gyulladáshoz is vezethet. Kísérő tünet lehet még a szőrhullás és a fülgyulladás is. A macskák ilyenkor a bútorokhoz dörgölőznek, hogy enyhítsék a viszketést.

Ha a tisztítószerre, vagy valamilyen más, szintetikus anyagra allergiás a kisállat, akkor a hason, a lábon és a pofán vöröses duzzanatok jelenhetnek meg, erőteljesen vakaródzik és hullik a szőre. Ha rovarcsípésre, gyógyszerre, vegyszerre allergiás, felduzzad a pofája, csalánkiütés is megjelenhet, amivel azonnal orvoshoz kell fordulni!

A vakaródzás lehet az ételallergia jele is. Ha az arcát, a törzsét, a lábát és a végbélnyílását nyalogatja, gyanakodhatunk az eledelre is. Az ételallergia esetében gyakori az ürítés, valamint a lágy széklet, de ne keverd az ételintolerancia tüneteivel, amire a hasmenés és hányás a jellemző. Az ételallergia esetében kerüld a fehérjét tartalmazó ételeket, és ellenőrizd az összetevőket! Az állatorvossal együttműködve eliminációs, azaz elválasztó diétával, vagy hipoallergén eledel adagolásával véget vethetsz a kellemetlen tüneteknek.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top