Család
Szponzorált tartalom

Ez a teendő, ha ételallergiás a kutyád vagy a macskád!

Vakaródzik, sokat nyaldossa magát a kutyád vagy a cicád? A gyakori viszketést sokszor ételallergia okozza, nem pedig rovarcsípés, vagy bolha.

A vakaródzás az allergia jele is lehet! Így vedd észre, ha nem jól táplálod a kedvencedet!

Hogyan veheted észre, ha a kedvenced allergiás a tápra?

Az ételallergia jele lehet a vakaródzás, de nem mindegy, hogy a kutyád, cicád a testének mely részeit vakarja. Ha a pofáját, a lábát, a lábszárát, a hajlatait, a végbelét nyaldossa, könnyen lehet, hogy az eddig megszokott eledelt már nem tolerálja a szervezete. Az ételallergia mellett ételintolerancia is jelentkezhet, ami emésztési zavart, hányást, a hasmenést, vagy éppen a szorulást okozhat. De jelezheti az is a problémát, ha veszített a súlyából. A legkönnyebben úgy különböztetheted meg az ételallergiát és az ételintoleranciát, hogy az utóbbi tünetei inkább ahhoz hasonlíthatók, amikor elrontod a gyomrod, és hasmenésed van.

Az is előfordulhat, hogy az ételallergiával egy időben szénanátha is kialakul. De kontakt allergia is megkeserítheti az állat életét, vagyis amikor valójában a pollenre érzékeny, az érzékenység azonban csak bizonyos ételek hatására jelentkezik. Akár ételallergiáról, akár ételintoleranciáról van szó, diétával mindegyiket kezelheted.

Az ételallergia kezelése

Fontos, hogy tudd: attól, hogy régóta ugyanazt a tápot adod a kutyádnak, cicádnak, idő közben is kialakulhat az allergia. Vagyis ne zárd ki az ételallergiát csak azért, mert évek óta ugyanazzal a táppal eteted a kedvencedet! Ha a szervezetét túlterheli a fehérjét tartalmazó eleség, könnyen alakulhat ki allergia, vagyis ilyenkor valójában fehérje allergiáról beszélünk. A leggyakrabban a csirkehús váltja ki, ami még az olyan eledelekben is benne van, amiket egyébként hal, marhahús vagy vad ízesítéssel árulnak. De a marhahús, a tejtermékek, a bárányhús, a kukorica, a tojás és a búza is kiválthat allergiás reakciókat.

Ha a fenti tünetek alapján arra gyanakszol, hogy a kutyád az eledelre allergiás, fontos, az állatorvosi konzultáció, és válts az eddig megszokott tápról olyanra, amelynek összetevőit 100 százalékosan  be tudod azonosítani. Érdemes a  a címkén levő összetevőket elolvasni és először olyan eledelt választani, ami egyféle állati eredetű fehérjeforrást és egyféle szénhidrátot tartalmaz! A fehérjék gyakran okoznak allergiát, mindegy, hogy állati vagy növényi eredetűek, azonban a tiszta zsírok, valamint olajok nem allergizálnak. Azaz olyan eleséget válassz a kedvenced számára, amiben az összetételnél egyértelműen megtalálod a fehérjéket tartalmazó alapanyagokat és nem alapanyag csoportokat tüntetnek fel, mint például állati eredetű melléktermékek. A legtöbb eledelben fogunk találni zsírt, mint összetevő, mert a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához mindenképpen szükségük van kedvenceinknek zsírokra. A hipoallergén tápok megfelelő mértékben tartalmaznak szénhidrátot, proteint, ezekben az eledelekben a fehérjék viszont kisebb részekre vannak bontva, így nem váltanak ki allergiát.

Vagyis olyan eledel mellett érdemes döntened, ami megfelelő arányban tartalmaz zsírt, vitaminokat, rostokat és ásványi anyagokat is, de a változatosságra is ügyelj! Ha kutyád van, arra ügyelj, hogy nem szabad gyakran váltogatni az eledeleket, viszont macskák esetében fontos a változatosság. Allergia esetén is fontos kiemelni, hogy a jutalomfalatok összetevői is okozhatnak allergiát, így ügyeljünk arra is, hogy megfelelő jutalomfalatot kapja kedvencünk.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top