100 ezernél is többe kerülhet az tanévkezdés

nlc | 2019. Augusztus 15.
Az elsősöket a legdrágább iskolába indítani.

Egy átlagos családban 100 ezer forintot is meghaladhatják a közelgő tanévkezdés költségei. Vannak, akik ezt az összeget csak hitelből tudják kifizetni – írja a hvg.hu.

A legtöbbe az első osztályba induló gyereknek szükséges holmik beszerzése kerül. A lap számításai szerint számára az alapvető tanszerek, a testnevelés- rajz- és technikaórákra szükséges felszerelés, valamint a tanulóbútorok mintegy 120 ezer forintba kerülnek összesen. Egy felsőbb évfolyamba járó gyereknél a költség 45 ezer forint körül alakul. Azokban a családokban pedig, ahol két gyermek indul iskolába, egy elsős és egy idősebb, 157 ezer forint az átlagköltség, figyelembe véve, hogy a fiatalabb testvér bizonyos tanszereket megörökölhet az idősebbtől.

(iStock)

Ha a családnak hitelt kell felvennie, az összegtől függ, melyik a legkedvezőbb megoldás. Ha viszonylag kisebb összegről van szó, amit egy hónapon belül vissza is tudnak fizetni, a legjobb választás a hitelkártya, ám ha hosszabb időt vesz igénybe a visszafizetés, folyószámlahitelt érdemes igényelni.

Ha nagyobb összegre van szükség, személyi kölcsönt javasolt felvenni, mégpedig legalább 200 ezer forintot, ez ugyanis két éves futamidőre 7,99%-os kamattal is elérhető, míg például 120 ezer forint, egy éves futamidővel 22,27%-os kamatra igényelhető.

Exit mobile version