Család

Tanévkezdés: több helyen a szülőkkel és a tanárokkal fertőtleníttetik az iskolákat

Bár az EMMI szerint minden rendben van, és az iskolák minden szükséges segítséget megkaptak a takarításhoz és fertőtlenítéshez, sok helyen a helyzet gyalázatos. Van, ahol még a wc-ket is a tanárokkal pucoltatták.

Alapos listát küldött ki az EMMI arról, hogy miket szükséges fertőtleníteni a tanévkezdés előtt. Ezzel nem is lenne semmi baj, ha az iskolákban rendelkezésre állna elég takarító és elég takarítóeszköz ennek elvégzéséhez, de sok helyütt komoly problémákba ütköztek – számolt be róla a 444. Kiderült például, hogy sok intézményben nem lesz elég takarító arra, hogy a váltott tantermekben a szünetekben a padokat fertőtlenítsék, így jobb híján a diákokra vagy a tanárokra jut majd ez a feladat.

Diákok távoznak, miután átvették tankönyveiket a Gyáli Bartók Béla Általános Iskolában 2020. augusztus 28-án.(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Diákok távoznak, miután átvették tankönyveiket a Gyáli Bartók Béla Általános Iskolában 2020. augusztus 28-án.
(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A cikk beszámol egy iskoláról, ahol nemrég halt meg a takarítónő, az EMMI pedig nem engedi, hogy új emberrel szerződjenek addig, amíg nem jön meg a halotti bizonyítvány. Az iskola vezetősége jobb híján a tanárokat kérte meg, hogy végezzék el a munkáját. Nemcsak a saját osztálytermeiket kellett kipucolni, hanem még a wc-ket is. Egy másik iskolából pedig arról számoltak be, hogy ugyan a tankerület az iskolában kötött szerződést takarítócéggel, de csak szeptember 1-től, így az iskola vezetősége a szülőket kérte meg, hogy takarítsanak ki még a tanévkezdés előtt. Aggályos, hogy csak a tanévkezdéshez ígértek segítséget, később a fertőtlenítést az iskolának várhatóan önerőből kell majd kigazdálkodnia. Egy zuglói iskolában a szülők például maguk vették meg a szappanokat, mert nem jöttek meg időben a beígért kézfertőtlenítők, de ugyanerre panaszkodtak több óbudai iskolából is. A takarítóhiány már a vírus előtt is sok iskolában komoly problémát jelentett: volt ahol egy 730 fős iskolát délelőtt egy, délután pedig két takarító takarított. A járvány miatti többletfeladatokkal a helyzet könnyen tarthatatlanná válhat.

A tanévkezdés nehézségei 2020-ban az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top