Család

Válassz hazait és csökkentsd az ökológiai lábnyomod! (x)

A Tejszív logó garantálja, hogy kiváló minőségű, hazai tejterméket fogyasztasz.


A környezetvédelem napjaink egyik legaktuálisabb témája. Már biztosan te is szelektíven gyűjtöd a szemetet, van saját kulacsod, viszel magaddal vászonszatyrot a bevásárláshoz. Van azonban még egy dolog, amellyel csökkentheted a környezetterhelést. Ez pedig nem más, mint hogy megnézed, honnan is származik a termék, amit éppen betennél a kosaradba a heti bevásárlásnál.

A Tej Terméktanács számításai alapján ugyanis – amelyek a KSH tájékoztatási adatbázisában közzétett 2018-as adatokon alapulnak – évente több, mint 12 000 kamionnyi importált tej- és tejtermék érkezik hazánkba. Elsőre talán nem is tűnik túl nagy számnak, de gondoljunk csak bele egy picit jobban. Ha a teherautók átlagos hosszával számolunk, gyorsan kiderül, hogy egymás mellé állítva az országba érkező összes tejterméket szállító kamiont, bekeríthetnénk vele a Balatont. Elképzelni is nehéz. Nem is beszélve a szükségtelen károsanyag-kibocsátásról és környezetterhelésről, amit ezek a kamionok okoznak, miközben olyan terméket szállítanak hazánkba külföldről, amelyet akár a közelből, magyar tejfeldolgozótól is megvásárolhatnánk, kiváló minőségben.


És honnan tudhatjuk, hogy biztosan itthon készült tejtermék kerül a kosárba? Ez mindennél egyszerűbb, hiszen elég, ha olyan terméket veszünk le a polcokról, amelyen megtalálható a Tejszív logó, ami garantálja, hogy Magyarországon készült, így biztosíthatja a kisebb üvegházhatású gázkibocsátást is. Ezzel a tudatos vásárlói döntéssel nemcsak a felesleges károsanyag-kibocsátást előzhetjük meg, de abban is biztosak lehetünk, hogy kiváló minőségű, magyar terméket viszünk haza. A Tejszív emblémával ellátott tejtermékek minden esetben teljesítik a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt szigorú kritériumokat, sőt, akár még meg is haladják. A magyar gazdák és a friss tej feldolgozásával foglalkozó szakemberek szívvel-lélekkel munkálkodnak azon, hogy az általuk előállított tejtermékek a legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfeleljenek, biztonsággal fogyaszthatók, ízletesek legyenek, és a kíméletes technológiáknak köszönhetően megőrizzék értékes összetevőiket. Mivel a magyar élelmiszerbiztonságot garantáló szabályozások a kontinens egyik legszigorúbb rendelkezéseit írják elő, hazánkban ezeket a termékeket is sokkal szigorúbban ellenőrzik, mint az EU más tagországaiban.

Ne feledjük tehát, ha magyar tejet és tejterméket választunk, akkor amellett, hogy biztosan kiváló minőségű terméket viszünk haza családunknak, nagymértékben tehetünk akár az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top