Család
Szponzorált tartalom

Így lehet gyönyörű, színpompás és időt álló kerted egész évben!

Örökzöld, színes növények, kellemes színek és harmonikus tér – ezekre figyelj a kerted kialakításánál!

A szép kert igazi Zen-élményt adhat, de ahhoz, hogy ne csak pár hónapig, hanem hosszú távon is élvezhesd, az alapoktól kezdve a színezésen át a növényekig sok mindenre gondot kell fordítanod.

Időtálló növények

A kert legszebb ékei a növények és a virágok. De nem kell várnod a tavaszra és a nyárra ahhoz, hogy egész évben szép, színes kerted legyen, ha időálló, egész évben pompázó növényeket választasz. Ültess a kertedbe fenyőfára hasonlító tiszafát, tujákat, kis méretű, színes bogyókat termő cserjeféléket, mint amilyen a berkenye, és bukszust, aminek a formáját a kedved szerint alakíthatod, nyírhatod.

A sziklakertbe lila és rózsaszín csarabot, valamint egész évben nyíló kövirózsát érdemes ültetned, de szépen mutat a törpefenyő és a lassan növő cukorsüveg fenyő is. Ha szereted az egzotikus növényeket, akkor az araukária is jó döntés, arra azonban ügyelj, hogy amíg a fa fiatal, azaz amíg el nem éri a körülbelül 2 méteres magasságot, nagyobb figyelmet igényel: ha a hőmérséklet tartósan mínusz 10 fok alá esik, takard be fóliával, amíg be nem köszönt a tavasz.

Alapozás

Egy szép kertet nemcsak a növények és a virágok tesznek egyedivé, hanem az időtálló anyagok és a megfelelő alapozás is. Ugyanúgy, ahogy egy háznál is kiemelt fontosságú a tökéletes alapozás, a kert esetében sincs ez másként. Lényeges, hogy mielőtt leteszitek a kültéri járólapot, az alapozásra nagy gondot fordítsatok, ha nem szeretnétek, hogy néhány hónap után az alap megsüllyedjen, és ezáltal repedések, rések keletkezzenek, vagy feljöjjenek a járólapok. A betonozás, a burkolás mind olyan, ami már néhány hónap alatt is tönkre teheti az összhatást, ha nem időtálló.

Fontos, hogy olyan alapja legyen a kertnek, amit télen nem rongál meg a fagy, nyáron pedig a járólapok illesztését nem „ékesítik” hangyatúrások és fűcsomók – utóbbi is egyértelműen a nem megfelelő alapozás miatt fordulhat elő. Lényeges, hogy az alap elvezesse a vizet, de ne az épület irányába: jó, ha tudod, hogy ha vizesedik a házad, könnyen lehet, hogy a probléma gyökere a nem megfelelő lejtésű és vízelvezetésű járdában rejlik. Vagyis a szép kerthez szakszerű burkolati rendszerre van szükség, amit biztos, hogy nem kell majd visszabontatnod néhány hónap múlva, hogy kijavítsák a hibákat.

Mediterrán színek

 A virágok színe mellett a házad színe az, ami meghatározza a szó szoros értelemben vett külcsínt. A napfénynek kitett kültéri festékeknek sokkal időtállóbbaknak kell lenniük, mint a beltérieknek, hiszen a nap UV-sugarai az évek alatt óhatatlanul kifakítják. Ha megfigyeled, a mediterrán térségekben a házak homlokzata jellemzően pasztellszínű, ugyanis ezek a színek sokkal inkább kiállják az idő próbáját, mint egy élénk, mély szín. Az ugyan tény, hogy a jól felhordott színezővakolat évek múltán is kifogástalanul elláthatja a feladatát, azonban az elszíneződés, halványulás esztétikailag zavaró lehet.

Ha mégis az élénkebb színeket kedveled, dönts olyan mellett, ami a leginkább ellenáll az UV-sugárzásnak, és válassz jó minőségű színezővakolatot, festéket: vagyis tájékozódj az időtállóságról, mielőtt eldöntöd, milyen színt szeretnél! Az is jó megoldás lehet, ha nem az egész épületet, hanem például az előtetővel védett erkélyedet festeted élénkebb színre, ami így kevésbé van kitéve az időjárás viszontagságainak, és kisebb eséllyel fakul olyan gyorsan. A homlokzatfesték kiválasztásánál jó tudni, hogy milyen kötőanyagú az eredeti színezővakolat és azzal megegyező festéket kell választani. Amennyiben ezt már nem tudod eldönteni, akkor tökéletes választás lehet az LB-Knauf Egalisation általános homlokzatfesték. Ha viszont kideríthető az eredeti színezővakolat kötőanyaga, és szeretnéd felfrissíteni a házad homlokzatát, nem elég a színt kiválasztani: először meg kell tisztítani a felületet a moháktól, algáktól, majd a hibákra javítóhabarcsot kenni, mint amilyen a Lasselsberger-Knauf Renti és Renti Fein javítóhabarcs. Ez után jöhet a homlokzatfesték, vagy színezővakolat, amivel akár még az eltérő homlokzati színeket is ki lehet egyenlíteni.

Biztonság

Ha a kertbe mászókát, hintát, oszlopokat is szeretnél, nagyon fontos, hogy ügyelj a biztonságra, és olyan kötőanyag mellett döns, ami jól és gyorsan köt. Nyilván, nőként nem mi végezzük a kert kialakításának ezen részét, azonban jó, ha tisztában vagy azzal, mire kell figyelni a szakemberek munkája során, és jó, ha tudod, milyen anyagokkal dolgoznak, mert a kerted időtállósága, a gyereked biztonsága ezen is múlik. A MischNix gyárilag előkevert gyors kötésű száraz betont az építkezés helyszínén, a felhasználás közben kell vízzel összekeverni. A zsákos gyors kötő száraz beton azért jó, mert a felhasználás helyére kell csak szórni, majd vízzel átnedvesíteni, vagyis nincs szükség külön keverőgépre.

Elképesztően gyorsan, az időjárástól függően akár 15 perc alatt is képes megkötni, ami által felgyorsíthatod a rögzítendő elemek végleges pozicionálását. Vagyis nem kell hosszú órákat, vagy napokat várnod, és azért imádkoznod, hogy a betonozás utáni napon nehogy essen az eső, hiszen addigra már régen megkötött.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top