Család
Szponzorált tartalom

Barátok, sport és kikapcsolódás – az élet 70 felett sem áll meg! 5 ötlet, hogy az idősödő szüleid újra élményeket szerezzenek

Időskorban kiemelten fontos, hogy új élményekkel gazdagodjunk, és nyitottak maradjunk a világra. A mozgás mellett a pezsgő társasági élet nemcsak a mentális, hanem a testi egészségünkhöz is hozzájárul. Így szerezhetnek új élményeket az idősödő szüleid!

Idővel mindannyiunknak szembe kell nézni az idő múlásával, azonban nem mindegy, hogy ezt milyen módon tesszük. Megmarad-e az érdeklődésünk a világ irányában, tudunk-e új ismeretségeket kialakítani, esetleg be tudjuk-e teljesíteni a régi vágyainkat?

Önmegvalósítás

Időskorban is fontos, hogy a szüleid nyitottak maradjanak a külvilág felé, és aktívan, tevékenyen éljék a meg a hétköznapokat. Az aktivitás testileg és szellemileg is lényeges, amit ugyan számos módon elérhetünk, mégis, amikor a megvalósításra kerül a sor, már sokkal tanácstalanabbak vagyunk, ugyanis a kivitelezés nem feltétlenül egyszerű. Fontos, hogy az érdeklődésüket fenntartsák a világ iránt, és a nyitottságukat különböző, az érdeklődési körüknek megfelelő programokkal serkentsék. Akár a filmekben, a táncban, vagy a kertészetben érzik a szüleid a kiteljesedést, fontos, hogy mindenki megtalálja a számára vonzó időtöltést, amiből töltekezhet.

Utazás

Az utazás nemcsak erőnk teljében, hanem időskorban is fontos. Azonkívül, hogy új kultúrákat, világrészeket megismerni mindig színesíti a tudástárunkat és a világról alkotott elképzelésünket, tökéletes kikapcsolódás is. Így az idősödő szüleidnek is jót tesz, ha befizetnek egy-egy szervezett útra, és szép tájakon barangolnak, érdekes kultúrákat ismernek meg.

Hobbik, klubélet

Időskorban a különböző tevékenységek köré szerveződő klubok a társasági élet fő színterei lehetnek. A hasonló érdeklődési körűek összejöhetnek, mesélhetnek egymás tapasztalatairól, és elleshetik egymástól a különböző fogásokat, vagy egyszerűen megoszthatják az élményeiket. Egy senior gasztroklub, egy könyvklub, vagy színházi előadásokat rendszeresen látogató klub felpezsdítheti még a legszürkébb hétköznapokat is.

Mozgás, tánc

A mozgás az egész életünkben fontos szerepet kellene betöltsön, és ez alól az idősek sem kivételek. Akkor azonban már sokkal nagyobb körültekintéssel kell eljárni, ugyanis már a sajgó ízületekre is oda kell figyelni, így nem mindegy, milyen sportot űznek a szüleid. Persze, nem kell megelégedni a sakkal, de jó, ha szakértővel, orvossal konzultálnak, és az étrendjüket is átbeszélik egy dietetikussal. Az úszás, a kerékpározás, vagy a szenior torna, sőt a tánc is tökéletes lehet időskorban. Figyeld meg, az az idős ember, aki táncklubba jár, sokkal vitálisabb, jobb kedélyű és vidámabb, mivel amellett, hogy a mozgás boldogsághormont termel, a társas kapcsolódás és a bőrkontaktus is segíti a testi, valamint a mentális egészség megőrzését.

Generációs szakadék enyhítése

A kor előrehaladtával a generációs szakadékok egyre inkább nőnek, és az unokák, valamint a nagymamák sokszor nem értik egymás nyelvét. Fontos, hogy felismerjük ennek a jelentőségét, és a szakadékot, még a megjelenése előtt egy völggyé szelídítsük. Jó, ha rendszeresen szerveztek közös programokat, ahol a szüleid és az unokák minél jobban megismerhetik egymást, így a kommunikáció is rengeteget fejlődhet köztük. A közös élmények, a kirándulások alatt olyan kapocs jön létre, ami mindenki számára értékes.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top