Család

Ezért veszélyesek a kamaszok önmagukra

Aki élt már együtt kamasszal, annak semmi szüksége tudományos magyarázatokra, hogy elhiggye, a tinik agya egészen máshogy működik, mint a többi emberé.

A hétköznapi megfogalmazás szerint köd szállt az agyukra, ami 12 és 20 éves koruk között nem is oszlik el onnan. A tudományos álláspont szerint ez azért van, mert a kamaszok agyában megvannak már a felnőttek által is használt agyterületek, csak azok még nincsenek jó összeköttetésben. Az agyterületeink között kapcsolatok ugyanis csak lassan fejlődnek ki, sőt a férfiaké még lassabban, mint a nőké. Jól áthuzalozott agy nélkül viszont elég nehéz megfontoltan, logikusan gondolkodni és viselkedni.
Az agy utoljára tökéletes működésbe lépő területe a homloklebenyi rész, és a szülők legnagyobb bánatára itt találhatóak az érzelemszabályozás, a kockázatvállalás és elemzés, valamint a döntéshozatalért felelős agyterületek is.

tinik, kamaszok, felelőtlenség

Nem csak a kockázatvállalásuk magasabb! (Fotó: Pexels)

Ezzel magyarázzák a kamaszok gyakori érzelemingadozásait, a nagy kiborulásokat, és túl nagy, vagy éppen teljesen felesleges kockázatvállalást is. Ha a kamaszkorunkat sikerült túlélni nagyobb baleset nélkül, akkor jó pár évig biztonságban leszünk, legalábbis önmagunktól.

Leugrok egy sörért!

Legtöbben jól emlékszünk valamilyen kamaszkori „csínytevésünkre”, amit nem szívesen mesélünk el a saját gyerekünknek, vagy ha mégis, akkor a lelkére kötjük, hogy meg ne próbálja utánozni. Gábor például csípő- és lábtörést szenvedett egy diszkóban, pedig csak gyorsan szeretett volna sörhöz jutni. A szórakozóhely kétszintes volt, alul középen a tánctérrel és a bárral. „Mi fent ültünk a barátainkkal, és elfogyott a sörünk. Nem akartunk mind lemenni, nehogy valaki elfoglalja a helyünket, viszont a lépcsőn akkora tömeg volt, hogy nem lehetett lejutni. Nem tudom, mi történt velem, pedig nem is voltam részeg, de úgy döntöttem, megkerülöm a tömeget, és leugrok fentről.” Rossz ötlet volt, bár először talpra érkezett, azonnal fenékre is esett, így nemcsak a lába, hanem a csípőcsontja is eltört. Mentővel vitték a kórházba, ahol a rehabilitációval együtt három hetet töltött. Annak ellenére, hogy teljesen felépült, időjárás-változáskor még most is érzi a törések helyét.

tinik, kamaszok, felelőtlenség

Fogadásból bármit! (Fotó: Pexels)

Unatkozunk, lopjunk!

Judit nem sérült meg, de tárgyalásra kellett mennie, és fél évig nem mehetett otthonról sehova egy jó poénnak indult lopás miatt. A jómódú, budai család lánya és barátnője fogadásból próbáltak meg ellopni egy pár cipőt az egyik bevásárlóközpontból. „Egyáltalán nem voltunk rászorulva arra, hogy cipőt lopjunk magunknak, de nem hagyhattuk, hogy gyávának nevezzenek minket. Komoly tervet készítettünk, előre bejártuk a helyet, megfigyeltük, hol vannak kamerák. Arra nem számítottunk csak, hogy vásárlónak álcázott biztonsági őrök is vannak az áruházban.”

A lányok kicsomagolták a kiválasztott cipőt, ellenőrizték, hogy van-e rajta lopásgátló, majd egy polc mellett gyorsan belerejtették a táskájukba. Már majdnem a kijáratnál jártak, amikor egyikük vállát megszorította egy kéz, és a biztonsági őr felszólította őket, hogy mutassák a táskájukat. Otthagyták a táskát és elszaladtak. Az őrök rohantak utánuk, de esélyük se volt a két tizenéves lányt elkapni. Másnap délután viszont két rendőr csöngetett az ajtajukon, a táskában ugyanis benne hagyták az ellenőrzőjüket és a bérletüket, azon pedig ott volt a nevük és a címük is. „Ha azonnal visszaadjuk, nem lett volna baj, de így az üzlet értesítette a rendőrséget, akik hivatalból feljelentést tettek. Soha nem felejtem el a szüleim arcát, amikor a rendőrök elmondták, mi járatban vannak! Csak figyelmeztetést kaptunk, de nagyon kellemetlen volt, soha nem lopnék el semmit, az biztos.”

A kamaszok agya nemcsak a veszélyt, de a jutalmat is máshogy értékeli, éppen ezért képesek például a fiúk bármit megtenni a kiszemelt lány kedvéért, ha esélyt látnak arra, hogy felhívhatják magukra a figyelmet. Vagyis, ha valamilyen izgalmas élmény várható, főleg másik nemű kamasszal, akkor hajlamosak egy pillanat alatt elvetni a kockázatokkal kapcsolatos aggályaikat. Ilyen esetekben a legjobb, ha kéznél van a szülő, aki úgymond gondolkodik a gyereke helyett, de mivel nem lehetünk ott velük állandóan, ezért érdemes konkrét példákkal szemléltetni a veszélyeket és a következményeket.

tinik, kamaszok, felelőtlenség

Lopjuk el a szülők autóját egy éjszakára! (Fotó: Pexels)

Ha rajtam múlik, meghalunk

Balázs, miután a szülei elutaztak a hétvégére, és neki a lelkére kötötték, hogy ne csináljon semmi hülyeséget, azonnal áthívta bulizni a haverjait, és a barátnőjét. Tizenöt éves volt, és nemcsak hogy nem volt jogosítványa, de soha nem is ült még a volán mögött. Mégis az a remek ötlete támadt, hogy üljenek be a szülei autójába, és menjenek le éjjel a Balatonra, majd ő vezet, és lent végre megláthatja bikiniben a barátnőjét. „Szerencsére annyira béna voltam, hogy az udvarról se tudtam kiállni az autóval. Először nekitolattam a kerti csapnak, majd kivittem a kertkaput. Mindezt másfél perc alatt. Tulajdonképpen szerencsénk volt, mert ha sikerül felhajtanom az autópályára, biztosan mind meghalunk.”

A kerti csapból folyamatosan ömlött a víz, és fogalmuk se volt, hogy hol kell elzárni a vizet. Az autó elől és a hátul is összetört, csakúgy, mint a kertkapu, amit később ki kellett cserélni, mert javíthatatlanná vált. Így viszont nem kellett bevallani a teljes igazságot a szülőknek, elég volt azt hazudni, hogy csak egy kört akartak menni az autóval.
 
Jó hír a kamaszoknak, és a szülőknek is, hogy egyszer minden elmúlik, csak addig kell épségben túlélni. A rossz, hogy felnőtt fejjel nehéz beleképzelni magunkat a kamasz gyerekünk helyébe, így jó tanácsot adni is szinte lehetetlen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top