Család
Szponzorált tartalom

Anyagi támogatások, amiket élettársként is igényelhetsz a pároddal

Tudtad, hogy nemcsak házastársként, hanem élettársként is jogosultak vagytok állami támogatásra, sőt, támogatott hitelt vehettek fel? Mutatjuk, mik a lehetőségeitek!

Az utóbbi években bővültek a családoknak járó támogatási lehetőségek, amiket azonban nemcsak a házastársak, hanem élettársak is igénybe vehetnek. Most abban segítünk, mit kell tennetek azért, hogy megkönnyítsétek az életeteket.

Igénybe vehető kedvezmények, hitelek

Ha együtt élsz a pároddal, de nem házasodtatok össze, akkor is lehetőségetek van bizonyos támogatásokat, sőt, támogatott hitelt igényelni. Például vehettek fel CSOK-ot a meglévő gyerekeitek után, vagy nagycsaládosként vásárolhattok támogatással autót. Sőt, vannak olyan ellátások, amikhez igazolnotok kell az élettársi kapcsolat meglétét, például a nevelési ellátás, iskoláztatási támogatás igénylésénél vagy a családi adókedvezmény igénybevételénél.

Családtámogatási formák, amiket élettársként is igénybe vehettek:

  • családi otthonteremtési kedvezmény, azaz CSOK – kizárólag meglévő gyerek(ek) után tudjátok igényelni a támogatást. Az élettársaknál nem működik az előre vállalt, születendő gyerek utáni támogatás;
  • falusi CSOK – szintén meglévő gyerekek után tudjátok igényelni;
  • jelzáloghitel-elengedés;
  • nagycsaládosok autóvásárlási támogatása;
  • 4, vagy többgyerekes édesanyák személyi jövedelemadó-mentessége – csak vér szerinti gyerek után jár, vagyis az élettárs gyermeke után nem;
  • nevelési ellátás, iskoláztatási támogatás, azaz családi pótlék – a szülővel együtt élő élettárs is jogosult igényelni, ha a gyerekkel életvitelszerűen együtt él. De ennek feltétele, hogy a szülővel élettársként legalább 1 éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában, vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatot legalább 1 évvel az igénylés előtt kiállított közokirattal igazolja;
  • családi adókedvezmény – az élettárs jogosult az általa nevelt, nem saját (élettársával nem közös) gyermek után a családi kedvezményre, amennyiben a gyerekkel együtt él, és az élettársi kapcsolat legalább egy 1 éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában.
  • egyes önkormányzati vagy munkahelyi szociális juttatások – az ezekre jogosultak köre településenként, cégenként eltérő lehet. Ennek például a fegyveres testületnél dolgozók lakhatási támogatása során lehet jelentősége.

Talán kevésbé ismert, de dokumentummal kell bizonyítanotok a kapcsolatotokat ahhoz is, ha lombikprogramban szeretnétek részt venni, vagy ha felvilágosítást szeretnétek kapni a csak közeli hozzátartozóknak szánt információkról, például egy kórházi kezelés során. Szükség lehet a nyilatkozatra az özvegyi nyugdíj és a baleseti hozzátartozói nyugellátás megállapításához is.

Tények és tévhitek az élettársi kapcsolatról

Nem árt tudnod, hogy a jog mit ért élettársi kapcsolat alatt, és a közjegyző milyen eljárásokkal, miben tud segíteni.

Élettársi kapcsolat áll fenn két olyan, házasságkötés nélkül közös háztartásban, valamint érzelmi és gazdasági közösségben (életközösség) együtt élő személy között, akik közül egyiknek sem áll fenn mással házassági életközössége, bejegyzett élettársi életközössége vagy élettársi kapcsolata, és akik nem állnak egymással egyenesági rokonságban vagy testvéri kapcsolatban.

Dr. Böröcz Helga közjegyző felhívja arra a figyelmet, hogy számos tévhit él a köztudatban az élettársi viszonyhoz fűződő jogokkal kapcsolatban: hiába élünk együtt valakivel éveken keresztül élettársként, örökölni a törvény alapján nem fogunk; az élettársak kizárólag végrendelet alapján örökölhetnek egymás után.

Anyagi támogatások, amiket élettársként is igényelhetsz a pároddal

Az élettársi kapcsolatról közjegyző előtt tudsz nyilatkozni, aki

  • bejegyezheti azt az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásába, valamint
  • élettársi vagyonjogi szerződést,
  • közokiratba foglalt élettársi nyilatkozatot,
  • végrendeletet készíthet számotokra attól függően, hogy mire van szükségetek.

A támogatások, kedvezmények igénybevételéhez például elengedhetetlen, hogy nyilatkozzatok az élettársi kapcsolatotokról, vagy közjegyzővel nyilvántartásba vetessétek annak a tényét, hogy élettársi viszonyban éltek.

Ahhoz, hogy a nyilatkozatotokat nyilvántartásba vegyék, a pároddal közösen kell kérnetek (és mindkettőtöknek be kell tölteni a 18. életévet). Ennek érdekében a közjegyzőhöz kell elmennetek személyesen, aki akár a te, akár a párod állandó lakóhelyén vagy tartózkodási helyén működik.

A nyilatkozat tényét a közjegyző bejegyzi a Magyar Országos Közjegyzői Kamara által működtetett informatikai adatbázisba, a bejegyzésről végzést hoz, melynek ugyanaz a hatálya, mint a bíróság jogerős ítéletének. A Nyilvántartás kizárólag a bejegyzés napjától kezdődően fogja bizonyítani az élettársi kapcsolat fennállását, visszamenőleges hatályú nyilatkozat megtételére nincsen lehetőség. Azaz az idő nem befolyásoló tényező, nem számít, hogy 1 hete, vagy 1 éve éltek élettársi kapcsolatban, a bejegyzés mindenképpen megtörténik, és jogilag ettől a naptól bizonyítja, hogy élettársak vagytok.

Az élettársi nyilatkozat során a következőkről kell nyilatkoznotok:

  • nem álltok rokonságban egymással,
  • nem vagytok házasok, és nincs mással bejegyzett élettársi kapcsolatotok.

Amennyiben az élettársi kapcsolat már nem áll fenn, elég az egyik félnek nyilatkoznia erről a közjegyző előtt, és az egyoldalú kérelme alapján kérni az élettársi kapcsolat fenn nem állásáról szóló nyilatkozat bejegyzését.

Élettársként lehetséges még vagyonjogi szerződést kötni közjegyző előtt, amit több ok miatt érdemes megtenni: egyrészt óvjuk a saját vagyonunkat, másrészt a párunkat is megmenthetjük egy esetleges anyagi deficittől. Jó tudni, hogy ha például neked van egy vállalkozásod, ami bedől, az élettársad a saját vagyonával is felelhet érte – a vagyonjogi szerződéssel ezt azonban megelőzheted.

Akkor is érdemes ilyen szerződést kötni vagy végrendelkezni, ha az öröklést szeretnétek bebiztosítani. Az élettársak – szemben a házastársakkal – végrendelet hiányában a törvény alapján nem örökölhetik meg egymás vagyontárgyait, és szakítás után is más jogszabályok vonatkoznak rájuk, mint a házasokra egy válás esetén. Vagyonjogi szerződés, végrendelet nélkül, nemcsak a szétválás után, hanem az egyik fél halálát követően is előfordulhat, hogy hosszú – akár évekig elhúzódó – pereskedés során kell bizonyítaniuk, hogy az ingatlanokból és ingóságokból mekkora rész illeti meg az egyik vagy a másik felet, illetve a törvényes örökösöket.

A közjegyzői okiratba foglalt élettársi nyilatkozat az életközösség fennállását tanúsítja, ami hasznos lehet például, ha a párod rendőr, katona, tűzoltó, vagy bármilyen fegyveres testületnél dolgozik, és a lakásbérléshez szükséges támogatást igénylitek. A közjegyző arra azonban felhívja a figyelmet, hogy ez az irat – szemben az ÉNYNY-be történő bejegyzéssel – más egyébre, azaz például kedvezmények igénybevételére nem mindig jó.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top