Család

Szülői értekezlet: új podcastunk kisgyerekes szülőknek

Új podcastunkban egy pszichológiával és viselkedéselemzéssel foglalkozó szülő házaspár osztja meg tapasztalait a gyereknevelés fontos kérdéseiről.

Amikor felvetődött a Szülői értekezlet podcast ötlete, még senki sem sejtette, hogy az első adás elkészültére teljesen megváltozik a világ koronavírus-járványnak köszönhetően. Így azonban talán még nagyobb segítséget jelent az otthoni karanténban ülő szülők és gyerekek számára meghallgatni, mit gondolnak a témáról szakértőink, azaz Déri Gabriella pszichológus és Szvoboda Gábor viselkedéselemző, tréner. Ők ketten ráadásul az életben is egy párt alkotnak, és két gyerek büszke szüleiként nemcsak az elméleti, de a gyakorlati oldalt is pontosan ismerik. 

„Tettem néhány vargabetűt, mire rátaláltam arra a bizonyos területre a pszichológián belül, ahol otthon érzem magamat” – mondta el magáról Déri Gabriella, aki többek között a Mindset Tanácsadó Központ munkatársaként tehetségfejlesztéssel foglalkozik. „Kóstolgattam a kutatói létet, önkénteskedtem idősek otthonában, dolgoztam kórházban poszttraumás osztályon, elmenekültem egy fejvadász cégtől (bár nem az én fejemre vadásztak). Hamar rájöttem, hogy lelkesít a tudásmegosztás, a pszichoedukáció és kaptam egy lehetőséget, ahol másodmagammal azon dolgozhattam, hogy híd épüljön az akadémikusok elefántcsonttornya és a fiatalok között. Jelenleg a Mindset Pszichológia szakújságírójaként is ez a cél hajt, bár most már sokszor a szülőkhöz is szólok. Időközben ugyanis anya lettem és saját élményeim még közelebb sodortak a fiatalokhoz, egészen a gyerekpszichológiáig. Így lett a »második és harmadik otthonom« a dunakeszi nevelési tanácsadó, ahol családokkal és gyerekekkel dolgozom. Sokszor éltem át – amikor inkognitóm elveszett – az óvatos, »te pszichológus vagy, csak egy kérdésem van« típusú játszótéri helyzeteket (a tapintatosság akkor tűnik el, amikor kiderül, hogy a férjem is pszichológus) vagyis tapasztalom, hogy az információbőségben sok szülő eltéved. Persze én is élek át nehéz helyzeteket: amikor az én gyerekeim olvadnak le leghamarabb és hisztiznek a leghangosabban. Gáborral így, pszichológus szülőkként folyamatosan gyakorolhatjuk az elméletet – amiben továbbra is hiszek.”

Gyereknevelés és pszichológia témában indul az nlc legújabb podcastja, a Szülői értekezlet

Szvoboda Gábor (b.) és Déri Gabriella (j.), a Szülői értekezlet podcast műsorvezetői

„Az iskola és én nem mindig voltunk jóban” – mesélte Szvoboda Gábor, az Actionlab viselkedéselemző-trénere. „Anyám segíteni próbált, kétségbeesésében vitt el egy agykontroll tanfolyamra. A mai napig nem tudom, pontosan miért volt rám akkora hatással az a két nap, arra sem emlékszem, hogy a környezetem észrevett-e bármit a »változásból« vagy csak én éreztem úgy, hogy valami átalakult. Amit biztosan tudok, hogy itt kezdődött valahol a pszichológia iránti szenvedélyem, amit a harmadik sikertelen felvételi sem tudott kiölni. Negyedszerre összejött. Ekkorra már kvázi-amerikanisztikusként hagytam ott az ELTE-t és léptem be a Szegedi Tudományegyetem kapuján, hogy aztán viselkedés-elemzőként távozzak és kognitív pszichológiát hallgathassak a BME-n. Ezalatt dolgoztam fordítóként, tolmácsként, szerkesztettem szótárat, kutattam az emberi nyelv rejtelmeit a kognitív pszichológia módszereivel, azóta pedig tréner lettem és szoftverfejlesztő, a pszichológia iránti szenvedélyemet pedig megpecsételtem egy pszichológus feleséggel. Fejlődés. Változás. Ha lassan is, de biztosan. Ez visz előrébb. Ezt szeretném átadni másoknak is. Apaként is.”

Gabriella és Gábor, azaz a Szülői értekezlet várhatóan kéthetente jelentkezik majd újabb adásokkal. A első, bemutatkozó podcast a helyzetre való tekintettel különleges lesz, hiszen egy olyan új élethelyzettel kellett a szakértőknek is megismerkedni, amivel korábban nem találkoztak. Ahogy az első adás mellé küldött üzenetükben írták: „mikor a podcast ötlete megszületett, még nem sejtettük, hogy a beköszönőnkre egy pandémia kitörése után kerül sor. Idomulnunk kellett a hirtelen jött változásokhoz – az első adás újratervezésével is, melynek így vált kulcstémájává az alkalmazkodás. Hogyha megoldókulcsot nem is, de mankókat adhat a pszichológia, melyek segítenek túlélni a normalitást elsöprő káoszt.”

A Szülői értekezlet első adását az nlc podcast-oldalán, vagy mondat eleji linkre kattintva hallgathatod meg.

További cikkeink a gyerekneveléssel kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top