Család

Gyerekszáj: A fejvadászok nem túl népszerűek, az biztos

Már nem teljesen egyértelmű, hogy kinek mit dolgoznak a szülei. Vicces gyerekszájak elmesélik, szerintük mivel töltik a napjaikat a huszonegyedik század munkavállalói.

Képeskönyvből könnyebb megtanítani a gyerekeknek, hogy mit csinál a pék, a fodrász vagy a tűzoltó, de muszáj azokról a szakmákról is beszélni, amelyek nem olyan látványosak vagy közismertek. Óvodásokat kérdeztünk arról, hogy szerintük mit is csinál pontosan a fejvadász, a producer, a könyvvizsgáló, a marketinges vagy a közös képviselő. Gyerekszáj: tündéri beszólások a munkánkról. 

A gyerekeke imádnak véleményt mondani.

Nagy a határozottság, ha munkáról és szakmákról esik szó (Fotó: GettyImages)

A papa szerint sikkaszt

Reméljük a hatéves Simon apukája nem ebből a cikkből értesül majd arról, hogy amikor sokáig nem jött össze nekik a gyerekáldás, akkor Simon anyukája elment egy producerhez, aki kezelésben részesítette, amitől teherbe esett, és kilenc hónappal később megszületettek az ikrei. Ha mégis, akkor se haragudhat, ilyen amikor pletykás a gyerekszáj.

Simon a marketingesről viszont egészen pontosan tudja, hogy mit csinál.
„Ha van például egy nagyon finom jégkrém, de az emberek nem tudnak róla, akkor a marketinges mindenféle dumát kitalál, amit mindenhol elmesél, ezért az emberek elkezdik vásárolni a jégkrémet, csak hogy ne mondja már szegény állandóan azt, hogy vegyétek meg.”

A közös képviselőt személyesen is ismeri a nagyszülei házában. „A nagypapám nem szereti a közös képviselőt, mert szerinte eldugja a pénzt, amit a papáék fizetnek neki, ezért mindig úgy köszön neki, hogy jó napot házmester úr, mire az kijavítja, hogy ő közös képviselő, és akkor a papám otthon kuncog. A mama haragszik ezért, és mondja a papának, hogy hagyja már abba, mert unalmas, de a papa mindig csinálja.”
  

Gyerekszáj aranyköpések a szakmákról.

Néha megkapjuk a magunkét, amikor kinyílik a gyerekszáj, de most csak viccesek a gyerekek (Fotó: Gettyimages)

Lencsi ötéves, nagyon szeretett volna minden kérdésre válaszolni. Elképesztő magabiztossággal adta elő, hogy mit gondol a divatos szakmákról. Szeretett volna felkészülni, nem volt elégedett kérdéseinkkel, ezért meg kellett ígérni neki, hogy egyszer szerepelhet egy politikai gyerekszáj cikkben is, mert arról sokkal többet tud. 

A fejvadász szerinte egy olyan vadász, mint aki a Hófehérkében is szerepel. Nem a húsáért öli meg az őzeket, hanem csak a fejüket viszi magával a főnökének.

„Nagyon gonosz és környezetszennyező!”

A könyvvizsgáló viszont nagyon érdekesnek tűnik neki, és az egészen biztos szerinte, hogy egy hatalmas nagyítón keresztül nézi a régi könyveket egy múzeumban. „A producer elemeket gyárt egy hosszú teremben egész nap. Nem jó munka, azért kell ezt csinálnia, mert buta volt az iskolában. Én jövőre még ovis vagyok, de utána nagyon jól fogok tanulni, hogy ne kelljen elemeket gyártanom.” A producerség végül annyira megtetszett neki, hogy amióta megtudta, mit is csinál valójában egy producer, azóta ő is annak készül.

Hihi, bájgúnár!

Bence hétéves, szeptembertől iskolás. Úgy gondolja, hogy majdnem minden modern szakmát ismernie kell már most, mert ezeket fogják megtanulni  majd az iskolában.  A fejvadászról nemcsak tippelte, hanem tudta is, hogy egy félig robot, félig ember lény, akinek egy rakéta van a hátán, amivel képes repülni. Ha valaki embert öl, vagy bankot rabol, akkor a rendőrség felhívja a fejvadászt, aki kiiktatja bűnöst.
„A marketingest is tudom, anyukám az. Nagyon nehéz és unalmas munka, mert mindig hülyék a megrendelők. Nem értjük anyuval, hogy miért akarnak egyáltalán marketingest, amikor mindig mindent jobban tudnak?”

A közös képviselőről megtudtuk, hogy politikus. Bence ismeri is a kerület közös képviselőjét, mert ugyanoda hordják sétálni a kutyájukat, ahova ő. Szerinte kedves fickó, de az apukája nem szavaz rá, mert bájgúnár.

„Legközelebb kérdezhetnéd a bájgúnárt, mert azt is tudom. Nagyon vicces szó.”

A közös képviselő Tihamér vagy Tivadar

Léna középsős. Kedvence a közös képviselő, aki szerinte egy olyan ember, aki az összes magyart képviseli, ha bíróságra, vagy a rendőrségre kell mennie az országnak. „A közös képviselő akkor lesz valaki, ha nagyon bölcs, jóságos, és igazságos. Akkor az emberek elkezdenek benne bízni, ennek híre megy, és egyre többen keresik tanácsért. Mindig nagyon öreg, mert mire mindent megtanul, addigra megöregszik. Az is lehet, hogy Tihamér vagy Tivadar.”

Majd a gyerekek eldöntik, mi a szakmád.

Ha nem tudnak mindent, akkor is van véleményük: ilyen a gyerekszáj (Fotó: GettyImages)

A fejvadászról Lénának is megvan a summás véleménye: az egy nagyon gonosz ember. A könyvvizsgálóról viszont elárulta, hogy az egy kedves néni, aki a könyvtárban dolgozik, és amikor a nővére visszaviszi a könyveket, ő szokta elvenni tőle. Tudja, hogy vannak olyan rossz gyerekek, akik belefirkálnak a könyvekbe, sőt, akad, aki kitépi a lapokat belőle, na ezeket a bűncselekményeket nyomozza ki a könyvvizsgáló, és nem engedi, hogy többet könyvet kölcsönözzenek.
 
Balázs még csak kiscsoportos, ezért csak a fejvadászt ismeri a felsoroltak közül. „A fejvadász egy álarcos férfi, aki a tetőkön ugrál és elég gonosz. A Batman ismeri, de azt nem tudom pontosan, hogy mi a foglalkozása, csak azt, hogy szürke álarcban csinálja, hogy ne ismerjék fel. Talán még gyerekeket is rabol, amikor azok egyedül mennek az utcán, és utána pénzt kér értük az apukájuktól. Egy nagy sziklán lakik, ahonnan az egész várost szemmel tarthatja. Van egy testvére, de az lehet, hogy valaki más. Elég gazdag is, de én nem akarok fejvadász lenni, mert akkor el kéne költöznöm az anyukáméktól – fejezi be a szakma ismertetését.”

A gyerekszáj jókedvre derít!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top