Család

Gyorsabb és egyszerűbb lesz az örökbefogadás

Egyszerűsítik és felgyorsítják a jövőben a gyermekek örökbefogadását.

A gyermekek örökbefogadását felgyorsító és egyszerűbbé tevő törvényjavaslat került az Országgyűlés elé. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára hangsúlyozta: a törvényjavaslat célja, hogy azok a gyermekek, akikről vér szerinti szüleik lemondtak, örökbefogadó családba kerülhessenek, az örökbefogadást tervező szülők és az örökbefogadásra váró gyermekek pedig minél gyorsabban egymásra találhassanak.

Így az örökbefogadás folyamata akár kilenc hónapra is rövidülhet.

A részletekről Novák Katalin közölte: újabb gyermek örökbefogadása esetén egyszerűbb lesz az örökbefogadó szülők alkalmassági vizsgálata, az újonnan jelentkező örökbefogadni szándékozó szülőknek pedig már nem kötelező a 40 órás tanfolyam elvégzése.     

Madonna és kislánya, Estere

Egy híres örökbefogadó: Madonna és kislánya, Estere (Instagram)

A korábbi hat helyett három hónap után örökbe fogadható lesz az a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő gyermek, aki iránt egyáltalán nem érdeklődnek vér szerinti szülei. Rendszertelen kapcsolattartás esetén a korábbi egy év helyett nyolc hónap után lesz örökbe fogadható a gyermek.

nlc.örökbefogadás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top