Család

A helikopter után itt vannak a fűnyíró szülők

Milyenek a fűnyíró szülők? Olyanok, mint a helikopter szülők, csak pepitában.

Az elmúlt évtizedben azt taglaltuk, milyen egészségtelen a helikopter szülők nevelési stílusa, erre most megérkezett a fűnyíró szülők csoportja, akik még náluk is több kárt képesek okozni a gyerekeiknek. Míg a helikopter szülőknél a túlzásba vitt gondoskodás és védelem a gond, de alapvetően ezt családon belül tartják, addig a fűnyíró szülőket buldózernek is szokták nevezni, mert mindent letarolnak maguk körül, ami szerintük veszélyt jelent a gyermekükre vagy sérti a vélt/valós jogait.

Mit jelent a helikopter szülő?

„Helikopter szülőnek tekintjük azokat a szülőket, akik gyermekük életkori szükségleteit meghaladó módon és mértékben veszik őt körül gondoskodással” (Forrás)

Amy Morin pszichoterapeuta írta le a 13 Things Mentally Strong Parents Don’t Do című könyvében, milyen károkat okozhat a gyerek lelkében a fűnyíró szülő.

1. Nem tanítja meg a gyereknek, hogyan kezelje a kudarcot

A fűnyíró szülő az, aki felhívja a tanárt akár éjjel is, ha úgy érzi, igazságtalanság történt a gyerekével. Nem engedi, hogy a gyerekét bármilyen visszautasítás vagy kudarc érje, amivel csak azt éri el, hogy a gyereknek nem lesz érzelmi eszköztára arra, hogyan kezelje az életben a negatív élményeket: magányt, unalmat vagy szorongást. A hibázás, kudarc és megkülönböztetés mind kényelmetlen érzés, de közben fontos leckét is tartogat a gyereknek, amire szüksége van az egészséges fejlődéshez.

2. Nem tanítja meg a gyerekeket a problémák megoldására

A fűnyíró szülő azonnal ott terem, ha a gyereknek bármilyen problémája akad és gyorsan megoldja a helyzetet – gyakran még azelőtt, hogy a gyerek egyáltalán észlelné a problémát. A szakember szerint tipikus példa, hogy az ilyen szülők még a főiskolás, kollégista gyereküket is minden reggel felhívják, hogy nehogy elaludjon, és beérjen az órájára. A gyerek kisebb korában pedig szinte egyértelmű számukra, hogy a házi feladatot vagy iskolai projektet nekik kell megoldani, nem a gyereknek. A jó problémamegoldást megtanítani márpedig az egyik legfontosabb szülői feladat, egy életre megkeserítheti a gyerek felnőttkorát a szülő, aki ezt elmulasztja.

A fűnyíró szülő nem tanítja meg az életre a gyereket

A fűnyíró szülő számára a fájdalom az ellenség (Kép: Getty Images)

3. Nem lesz túl sok önbizalma a gyereknek

A fűnyíró szülő azt az üzenetet közvetíti a gyerekének, hogy túl törékeny ahhoz, hogy felvegye a harcot az élet viharaival. Legyen szó arról, hogy a homokozóban elvették a lapátját, vagy hogy nem tudott felmászni a kötélen tesi órán. Azt gondolja, hogy szeretetet ad az állandó beavatkozással, de valójában csak annyit tanul meg ebből a viselkedésből a gyerek, hogy ő képtelen egyedül bármit megcsinálni. Felnőttkorában aztán nem lesz képes kezelni a stresszt egyedül, és kételkedni fog saját magában és a képességeiben, mert nem adtak a szülei esélyt arra gyerekkorában, hogy megismerje saját magát és a határait.

4. A gyerek mentális ereje a tét

A fűnyíró szülő a fájdalmat ellenségként kezeli. Csakhogy ahhoz, hogy a gyerek erős legyen mentálisan, arra van szükség, hogy terhelve legyen, azaz érjék kudarcok is, mert csak így képes építeni magának mentális izomzatot. A mentális erő alatt a rugalmasságot, érzelmek kezelését és megoldáskeresést értünk, tehát ha ezt nem hagyja a szülő kifejlődni, akkor rengeteget bukhat a gyerek a fűnyíróság miatt.

A pszichoterapeuta hozzátette azt is, hogy ha magunkra ismerünk, és fűnyíró szülők vagyunk, akkor sem kell elkeseredni, lehet rajta változtatni. Még sosem találkozott olyan fűnyíró szülővel a praxisa során, akinek ne lett volna helyén a szíve és ne jóindulattal, szeretettel állt volna a gyerekéhez. Csupán azt kell átállítani az agyunkban, hogy ne a gyerek pillanatnyi jóllétére, hanem a hosszú távú szükségleteire koncentráljunk. Hátra kell lépnünk egyet és hagyni, hogy a gyerek megküzdje a saját harcait, ezzel tehetünk érte a legtöbbet, hogy lelkileg egészséges, mentálisan erős felnőtt váljon belőle.

Olvass többet a gyereknevelésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top