Család

Duplacukiság: sárgaszakállas makiikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban – videó

A makibébik anyjuk szőrébe kapaszkodva csodálják meg a világot.

Az 5 hetes maki kölykök 130 napi vemhesség után születettek meg a Nyíregyházi Állatparkban, és jelenleg leginkább anyjuk hátán lovagolva töltik mindennapjaikat. Az anyjukba csimpaszkodó kölyköket a látogatók már testközelből is megcsodálhatják a felújított Trópusi házból nyíló maki erdőben, hiszen a cuki makik a vendégek közöttük sétálhatnak.

Makiikrek születtek Nyíregyházán.

Öthetes sárgaszakállas makiikrek (Lemur fulvus mayottensis) kapaszkodnak anyjukba a Nyíregyházi Állatparkban 2020. június 2-án. Fotó: MTI/Balázs Attila

Az állatpark azt is elmondta, hogy kicsik fő tápláléka még az anyatej, de már elkezdték a lédús édes gyümölcsök fogyasztását is.

A sárgaszakállas makik a barna makik családjába tartoznak, és ott külön alfajt képviselnek. Latin nevük (Lemur fulvus mayottensis) sok mindent takar, így a mayottensis kifejezés arra utal, hogy természetes élőhelyük Madagaszkár szigetétől mintegy 400 kilométerre Mayotte-szigetén található, ezért Mayotte- makiként is emlegetik őket, derül ki az állatpark posztjából. 

Makiikrek születtek Nyíregyházán.

Öthetes sárgaszakállas makiikrek (Lemur fulvus mayottensis) kapaszkodnak anyjukba a Nyíregyházi Állatparkban 2020. június 2-án. Fotó: MTI/Balázs Attila

A makik kínosan ügyelnek a tisztaságra, nemcsak a kicsi, de egymás bundáját is rendszeresen ápolják a csapattagok. Négy alsó metsző- és két szemfoguk úgynevezett fogfésűt alkot, valamint hátsó végtagjuk második ujján karmot viselnek, és azokkal távolítják el egymásról a meglazult szőrszálakat és az esetleges élősködőket.

A főemlősöket az élőhelyek elvesztése fenyegeti leginkább, ezért is fontos hogy zárt tartási körülmények között az Európai fajmegőrzési Program keretében tervszerűen tenyésszék a makikat is. Európában mindösszesen 43 egyedet tartanak állatkertekben, az országban csak a Nyíregyházi Állatparkban él tenyészcsapat ebből a ritka makifajból.

További makihíreink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top