Család

A sarazás a legjobb nyugtatószer a gyereknek

Nem kell félni attól, hogy sáros lesz a gyerek, sőt, engedni kell neki, hogy minden nap sarazzon! Ezzel tehetsz most a lelki egyensúlyáért.

A legjobb nyári elfoglaltság egy gyerek számára az, ha nyakig merülhet a sárban – legalábbis Katie Lear játékterapeuta szerint a sarazás olyan hatással van a gyerek idegrendszerére, mint nekünk egy kiadós adag nyugtató. A legjobb az, ha van saját kertünk, ahol egy állandó, sarazós konyhát tudunk készíteni a gyereknek, de azért az is megfelel a célnak, ha a játszótéren a homokozóban vizezhet és gyurmázhat a sárral.

A sárral játszás stresszcsökkentő hatású, oldja a szorongást és fejleszti a finommotorikus képességeket. Emellett pedig támogatja a kreativitás szárnyalását is: „A gyerekek az érzelmek feldolgozását a fantáziajátékokon keresztül tanulják meg – írja a játékterapeuta –, a sarazás a düh és agresszió kezelésében jelent nagy segítséget. A Bristol Egyetemen végeztek egy érdekes kutatást, amiben kiderült, hogy a sár olyan baktériumokat tartalmaz, melyektől megemelkedik a szerotoninszint az agyban. Ezért is szokták azt mondani, hogy a sár a természet nyugtatószere.”

A sarazás jót tesz a gyerek lelki egyensúlyának

A gyerekek sarazás közben kisimulnak (Kép: Getty Images)

A szakember elmondása szerint a sár leföldeli a gyereket – ebben az esetben szinte szó szerint -, mert több érzékszervét is stimulálja, rendkívül nyugtató hatással bír. Abban segít a gyereknek, hogy koncentráltan tudjon fókuszálni arra, mi történik az öt érzékeszervével: a sár lehet hideg, folyékony, alakítható az állaga, földszaga van és remek hangokat is ki lehet vele adni. Egy csodás lehetőség arra, hogy a gyerek a jelenben maradjon, és ezzel oldódjon benne a szorongás, ami esetleg az elmúlt időszak miatt kialakult a lelkében. Ahhoz képest, hogy mi felnőttek koszosnak látjuk a sarat, valójában egy egészen kifinomult terápiás eszköz, amit minél többször használni kellene.

A sarazás másik, talán még fontosabb előnye jelen helyzetben az, hogy a kontroll érzetét adja a gyereknek. Márpedig az utóbbi hónapokban még mi, felnőttek is nehezen viseltük, hogy elvesztettük az irányítást az életünk felett, milyen nehéz lehetett ez a helyzet egy gyereknek. Amikor viszont játszik a sárral, nála van az irányítás, úgy alakítja, ahogy akarja, csak a fantáziája szabhat határt annak, hogy mivé formálja. Adj esélyt a gyerekednek, hogy kipróbálja ezt a remek, és könnyen elérhető terápiás eszközt, megéri az a kis kosz a gyerek lelki egyensúlyáért.

Olvass többet a gyerekek szorongásáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top