Család

Tragédia: túlhevült kenyérsütő okozta egy ötéves kisfiú tűzhalálát

Az anya szegény körülményei miatt háztartási eszközökkel fűtötte be a lakást, de a kisfiú takarója lángra kapott a kenyérsütőtől.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség nem tartja indokoltnak a büntetés enyhítését annak az anyának az ügyében, akinek gondatlansága miatt keletkezett lakástűzben a gyermeke életét vesztette tavaly – írja a Blikk. A nő ugyanis a külön szobában alvó 5 éves kisfiú ágyának közelében egy elektromos kenyérsütő gépet kapcsolt be, mivel szerény anyagi körülményei miatt háztartási eszközökkel kényszerült fűteni a lakását. A kenyérsütő viszont túlhevült, és lángra lobbantotta a gyerek takaróját, majd a bútorokat. Az anya ugyan próbálta megmenteni a kisfiút, az erős füst miatt nem tudott bemenni a gyerekszobába, és elmeneült a lángok elől.

Kenyérsütő okozta a tűzvészt, amelyben egy kisfiú meghalt.

Képünk illusztráció: unsplash

Mint a vádiratban írják, az öt éves kisfiú szintén észlelte a tüzet, de a lakásból kijutnia nem sikerült. Halála súlyos égési sérülések, valamint szénmonoxid mérgezés következtében légzési és keringési elégtelenség miatt nyomban beállt.

A háztartási gép biztonsági főkapcsolóval nem rendelkezett. Az édesanya a tőle elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztotta, amikor – bár tudatában volt a rendeltetésellenes használat veszélyeinek – a hősugárzóként alkalmazott eszköz túlhevülését az éjszakai ellenőrzés hiányában idejében nem észlelte. Hanyag gondatlanságával gyermekének különösen kegyetlen halálát okozta – szól a vádirat. 

A törvényszék a vádhatóság indítványa alapján a bűnösségét beismerő, ügyének tárgyalásáról lemondó vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt 1 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte. A fogházbüntetés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, és a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette -írják.

A nő most a büntetés enyhítéséért fellebbezik, de a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozta, mivel álláspontja szerint a gyermek halálát okozó gondatlan szülői magatartás indokolatlanul méltányos megítélése az általános megelőzés ellen hat.

Nagyon vigyázzunk a bekapcsolva hagyott elektronikai eszközökkel

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top