Család

Iskola járvány idején: csökkenteni kell a gyerekek szorongását!

Nyakunkon az iskolakezdés, de nem kellene halálra ijeszteni a gyerekeket a járvánnyal. Mit lehet nekik mondani?

Ha túlzásba visszük az aggódást és folyton a kötelező szabályokról magyarázunk a gyereknek, akkor azzal csak szorongást okozunk neki. De persze nem engedhetjük úgy iskolába, hogy nem készítjük fel a járványhelyzettel járó kényelmetlenségekre és új házirendre. Michael Ungar családterapeuta tanácsait érdemes megfontolni, három pontban írta le, hogyan lehet jól kommunikálni a járványról a gyerekekkel az iskolakezdés előtt.

1. Optimistán várjátok együtt az iskolakezdést!

Nem kell persze hamis érzelmeket magadra aggatni, és eltitkolni a gyerek elől, hogy aggódsz, de az sem jó, ha belemerülsz a félelembe, és pánikot keltesz otthon. A gyereknek arra van szüksége, hogy biztonságban érezze magát otthon és az iskolában is. Ez utóbbiban a szülők annyit segíthetnek, hogy kiszámíthatóvá és nyugodttá teszik a hátteret, együtt készülnek a gyerekkel az iskolára, és optimistán tekintenek a jövőbe. Igen, van itt ez a vírus, de nem jelenti azt, hogy az életünk veszélyben forog a nap minden percében.

Oldani kell a szorongást a járvány miatt a gyerekekben

Az iskolakezdés előtt beszélgess a járványról a gyerekkel (Kép: Getty Images)

2. Beszélj vele nyíltan!

A gyerekek sokkal többet éreznek a szülők viselkedéséből, mint gondolnánk, ezért a titkolózás, hamis mosoly és a halál tagadása nem igazán praktikus stratégia. Őszintén kell velük beszélni arról, hogy a halál az élet része, és hogy ezek az új szabályok azért vannak, hogy minél többen megússzák a vírusfertőzést. El lehet azt is mondani a gyerekeknek, hogy anya és apa is fél, meg lehet velük osztani, milyen nehézségeket okoz a járvány a család életében, hiszen őket is érinti, és ha értik, mi zajlik körülöttük, kevésbé stresszelnek miatta.

3. Adj döntést a kezébe!

A gyerekek számára az egyik legnehezebb ebben a helyzetben, hogy úgy érzik, nincs hatásuk semmire, tehetetlenek és rángatják őket a felnőttek. Ezt már a kisiskolások sem szeretik, és joggal lázadnak ellene. Adj a kezébe döntési lehetőségeket, hogy úgy érezze, legalább valamennyire a saját kezében tartja a napjait. Lehet ez olyan apróság, mint hogy választ magának egy jópofa maszkot, vagy eldöntheti hova menjen kirándulni a család hétvégén.

A pszichológus szerint ez a három stratégia segít enyhíteni a gyerekekben a növekvő szorongást, és a szülőknek sem árthat ennyi szemléletváltás a járvánnyal kapcsolatban.

Olvass többet az iskolakezdésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top