Család

3 lépés, hogy ne káromkodj annyit a gyerek előtt

A káromkodás bizonyos mértékig akár egészséges is lehet, de jobb, ha nem a gyerek előtt használjuk a csúnya szavakat.

Vannak remek káromkodást helyettesítő szavak, kifejezések, mint a „cica rúgja meg” vagy a „lónak a sasát”, de ezeken is hamar átlátnak a gyerekek és rájönnek a turpisságra. Érdemes inkább befejezni a káromkodást a jelenlétükben, ha nem akarjuk, hogy egy ízeset cifrázzanak az oviban, iskolában – mi pedig szénné égjünk, amikor szól a pedagógus, hogy ezt mégsem kéne. A következő három lépés segíthet, hogy elkerüljük a gyerek előtt káromkodást.

1. Egyáltalán ne káromkodj!

Persze ez nem olyan egyszerű, mint ahogy hangzik, de csak gyakorolni kell hozzá, hogy tudatosan leszoktasd magad a káromkodásról. A legjobb az, ha teljesen abbahagyod a csúnya beszédet, mert nem igazán lehet elválasztani egymástól, hogy csak a barátaid előtt káromkodsz, de a gyerekeid előtt máshogy reagálsz hasonló helyzetekben.

Így szokj le a káromkodásról a gyerek előtt

Inkább ne káromkodj a gyerek előtt (Kép: Getty Images)

2. Figyelj oda magadra!

Ahogy odafigyelsz arra is, hogy a gyerek szájából milyen szavak hangzanak el, ugyanúgy oda tudsz figyelni a saját szavaidra is. Lehet, hogy már csak megszokásból, kötőszónak használsz egy kifejezést? Vedd észre, hogy a káromkodás sem más, mint egy rossz szokás, amiről kellő tudatossággal le tudod szoktatni magad.

3. Vedd át az irányítást!

Sok esetben a káromkodás eredője az, amit nézel, hallgatsz, amilyen emberekkel kapcsolatban vagy minden nap. Ha sok káromkodás ömlik rád a tévéből, zenéből vagy a munkahelyen, akkor sokkal nagyobb eséllyel fogsz te is csúnyán beszélni. De a jó hír az, hogy az életed bizonyos részei felett át tudod venni az irányítást. A munkahelyen nyilván nem lehet megnevelni a káromkodó kollégákat, de azon tudsz változtatni, hogy milyen filmeket nézel és hogy a magánéletedben milyen emberekkel tartod a kapcsolatot.

A gyerek a szülőtől tanulja el, hogyan élje majd az életét felnőtt korában, és ha nem akarod, hogy a káromkodás beépüljön a szókincsébe, akkor ezt nem tiltással, hanem leginkább önfegyelemmel és a leszokással tudod elérni.

Még több gyereknevelés:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top