nlc.hu
Család

Vörös fókabébi

Megmentenék a ritka vörös fókabébit, ha kinézete miatt kitagadja a családja

Nem sok esélye van az életben maradásra a különleges vörös bébifókának, mert félő, hogy kinézete miatt kitaszítják a kolóniából a fajtársai.
Vörös fókabébi

Alig egy hónapja egy nagyon ritka, vörös színű fókabébi született az oroszországi Tyulenij-szigeten, ahol hatalmas fókakolónia él. A különleges kis fóka részben albínó, a bundája vöröses-aranyszínű, a szeme kék, az uszonyai pedig rózsaszínűek. Százezer fókából egyetlen ilyen születik.

Bár a ritka fókakölyök nagyon cuki, nem sok esélye van a túlélésre. A vörös fókát először megpillantó Vlagyimir Burkanov tengeriemlős-kutató szerint félő, hogy a kinézete miatt a kolónia kitagadja a kicsit. Egyelőre úgy tűnik, hogy a kölyök jól táplált és aktív, de valószínűleg nem lát jól, és már vannak arra utaló jelek, hogy fajtársai kerülik a különleges állatot.

A tudósok ezért figyelni fogják, mi történik a következő időszakban a „rút kiskacsával”. Ha valóban kitaszítják a kolóniából, akkor még időben közbeléphetnek, és megmenthetik a fókabébit. Ebben az esetben a kölyök valószínűleg egy orosz delfináriumba kerülhet, mint sorstársa, a szintén részben albínó fóka, Nafanya.

(Unilad)

(Kiemelt kép: Instagram / Vladimir Burkanov)

Még több fókabébi az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top