Család

Tablet a gyereknek? Hány éves kortól, és mire használja? (x)

A baba és az építőkocka a múlté? Egyre több bébit látni, akik még nem is tudnak beszélni, de már hevesen mutogatnak a szülő okostelefonjára, vagy laptopjára, tudják, hogyan kell simítani a kijelzőt, és azt is, hogy melyik a YouTube ikonja, amire ha rákattint, elindul egy mese. Bámulatos és egyszerre rémisztő is.

A tablet a család minden tagjánál beválik

Az elmúlt években megnövekedett a tabletek iránti érdeklődés, és már nem csak az idősebb korosztályok kezében látható. A könnyű hordozhatósága miatt olvasásra, filmnézésre, emailezésre és még sok egyéb dolgokra használható, arról nem is beszélve, hogy árkategóriában is olcsóbbaknak számítanak a laptopoknál.

Az egészen kicsik mesterien kezelik az okos eszközöket, legyen az telefon, tablet, vagy bármi. Ebbe nőnek bele, és van, amelyik hamarabb tud elindítani egy mesét, mint járni vagy beszélni. De vajon mennyire káros ez? Mikortól és milyen formában hasznos a kütyüzés a kisgyermekek számára?

Tablet a gyereknek? Hány éves kortól, és mire használja? (x)

Mivel játszik a gyerek?
Az nem kérdés, hogy a technológiának megvannak az előnyei, és, hogy ez akár a gyermeknevelést is megkönnyítheti. De abban óriási felelőssége van a szülőnek, hogy mikor, milyen életszakaszban ismerteti meg az utódot az eszközökkel, hogy mennyit enged neki, és, hogy az épülésére használja fel, vagy csak meg akarja úszni az időt, amit a hasznos foglalkoztatással kellene töltenie.

A készségfejlesztő játékok nem véletlenül vannak jelen a mai napig is a játékboltokban, vagy a webshopokban. Bizonyos életszakaszokban egy gyereknek kell másznia, kell kúsznia, kell formákkal ismerkednie, színeket válogatnia, gyurmázni, kézzel rajzolni stb. Ezek a foglalatosságok az emberi agy fejlődését, érését segítik elő, és, ha ezek gátolva vannak, az később súlyosabb problémákhoz vezethet. Csodálkozunk, hogy sok a figyelemzavaros, a magatartásproblémás, az érzelmileg elmaradott, vagy beszédhibás, a „diszes” gyermek, miközben elvágjuk az agyától a lehetőségeket, hogy bejárja a természetes fejlődés útját.

 

 

A hangsúly tehát a felelősségen, a mértékletességen és az ésszerűségen van. Színesíthetjük már egy 2 éves napját is mesenézéssel, az 5 éves pedig akár tanulhat is a programok által, de ezek sose váltsák fel teljesen a legót, a babaöltöztetést, a kuckóépítést vagy a fára mászást!
Egy tablet méretéből adódóan jó választás, mert nem rontja annyira a kicsik szemét, és élvezhetőek rajta a készségfejlesztő mesék, babadalok, vagy játékos feladványok. Ötvözzük jól a modern kor vívmányait a „retro” tapasztalatokkal!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top