Család

Mínusz 50 fokban még vígan járnak iskolába az ojmjakoni gyerekek

A világ leghidegebb településén ma -48 fokot mértek, ez átlagos decemberi időnek számít arrafelé.

Hivatalosan a Föld leghidegebb állandóan lakott települése a szibériai Ojmjakon. Az orosz település valószínűleg a világ legedzettebb gyerekeinek ad otthont.

El tudod képzelni, hogy kisiskolás gyerekeidet suliba küldd, amikor odakinn -50 fok van? Nos, Ojmjakonban ez hétköznapi dolog, mivel az ötszázlelkes falu egyetlen iskolája csak akkor zár be, ha a hőmérséklet -52 °C alá csökken. A 11 évesnél idősebb gyerekeknek még keményebbnek kell lenniük: ők csak akkor maradhatnak otthon, ha -56 foknál is hidegebb van. Decemberben a nappali hőmérséklet körülbelül -50 °C körül van Szibéria ezen zord vidékén, ami azt jelenti, hogy minden korosztály tanulói felkerekednek reggelente és nekivágnak az iskolába vezető útnak.

„A helyi gyerekeket szüleik és kutyáik is gyakran kísérik az iskolába; a más falvakból érkező diákoknak busszal kell eljutniuk az oktatási intézménybe. A buszozás 10-18 percig tart  – mondta nemrég a Siberian Times című lapnak Semyon Sivtsev helyi fotós. – December 8-án reggel 9 körül forgattam, akkor a hőmérséklet -51 °C volt. Végig magamon kellett tartanom a kesztyűmet, ami nem volt túl kényelmes, de máskülönben az ujjaim lefagytak volna, vagy csak nagyon rövid etapokban tudtam volna filmezni.”

Decemberben 10 óra körül kel a nap Ojmjakonban, így 9 órakor, amikor elkezdődik az iskola, kint még sötét van, és a hőmérséklet is cudar. A gyerekek délután 5-ig maradnak, ami körülbelül három órával van napnyugta után, így hazajutniuk is igen zord időben kell.

Jakutszk, Jakutföld fővárosa, a Föld leghidegebb városa sem egy vendégmarasztaló hely, de itt azért még sincs olyan zimankó, mint Ojmjakonban. Az itt élő kisiskolások, amikor a nappali hőmérséklet -45 ° C alá csökken, otthon maradhatnak, és -48 °C alatt a nagyobbaknak sem kötelező suliba menni. Ha pedig a hőmérséklet -50 fokig süllyed, minden iskola bezár.

Ojmjakonban viszont a -50 °C nem olyan kirívóan extrém. A kis vidéki település a világ két állandóan lakott helyének egyike, ahol januárban minden napra –60,0 °C alá csökken a hőmérséklet. A valaha volt leghidegebb napnak pedig emlékműve is van itt: 1924. januárjában -71,2 fokot mértek a településen.

via

Ha szeretnétek elmélyülni jobban az ojmjakoni tél világában, nézzetek bele ebbe a dokumentumfilmbe:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top