nlc.hu
Család

Új vírustörzs miatt tiltották ki a brit repülőgépeket

Új vírustörzs miatt már több európai ország kitiltotta a brit repülőgépeket

Állítólag 70-szer fertőzőbb, A londoni reptereken teljes káosz alakult ki a szigorítások miatt.
Angliában reked magyarok

A sort Hollandia kezdte, majd Belgium és Ausztria is úgy döntött, hogy nem enged be utasszállító repülőgépeket az Egyesült Királyságból a koronavírus új törzsének felbukkanása miatt. Őket követte vasárnap kora estig Olaszország, Németország, Franciaország, Írország, Románia, Bulgária, Kuvait és Salvador.

Hollandia legalább december 31-ig nem fogad repülőket brit területekről, Belgium egyelőre csupán 24 órára – vasárnap éjféltől kezdődőn – vezeti be a tilalmat, ugyanakkor leállította a vasúti forgalmat is brit viszonylatban.
Ausztria szintén bejelentette, hogy nem engedi brit repülők leszállását légikikötőiben, ám a tilalom kezdetének időpontja még nem ismert. A németországi repülőterek vasárnap éjféltől nem fogadhatnak járatokat Nagy-Britanniából és Észak-Írországból. A rendelkezés egyelőre december 31-ig érvényes. Franciaország csak 48 órás beutazási tilalmat vezetett be – amely vasárnap éjféltől érvényes –, ám mindenkire vonatkozik, aki az Egyesült Királyságból érkezne, akár repülővel, komppal vagy vasúton. Írország szintén korlátozza a légi-, a tengeri és a szárazföldi érkezést az Egyesült Királyságból, és szintén egyelőre csak két napra. Kedden fogja eldönteni, hogy meghosszabbítja-e. Románia hétfőn 19 órától nem fogad két héten keresztül az Egyesült Királyságból repülőgépeket, vasárnap éjféltől pedig az Egyesült Királyság felkerül a járvány szempontjából kockázatos országok listájára is, az innen érkezőknek ezért két hétig karanténba kell vonulniuk.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnapi közlése szerint a fertőzőbb vírustörzset már szeptemberben azonosították Anglia délkeleti részén, és ugyanez a kórokozó felbukkant Dániában – eddig kilenc esetben –, továbbá Hollandiában, Olaszországban és Ausztráliában is – mindegyikben egy-egy betegnél regisztrálták.

Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19-cel foglalkozó technikai csoportjának vezetője a brit BBC médiának azt mondta, hogy már folynak a kutatóvizsgálatok az új vírustörzs tulajdonságainak feltárására.

„Minél hosszabb ideig tart egy járvány, a vírusnak annál több lehetősége van a változásra. Ezért azonnal meg kell tennünk mindent a ragály terjedése ellen, mert így szűkíthetjük a kórokozó változási lehetőségeit” – mondta a szakember.

A WHO egyébként vasárnap délután felszólította az európai országokat, hogy szigorítsanak a járvány terjedése elleni intézkedéseiken.

Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a Londonban és Anglia délkeleti részén keringő vírus akár 70 százalékkal fertőzőbb lehet, mint az eddigiek. Szakemberek szerint ugyanakkor egyetlen vizsgálati adat sem utal olyan változásokra, amelyek szerint az új koronavírus-mutáció a korábbi változatoknál súlyosabb megbetegedéseket okozna, és semmi nem utal arra sem, hogy az eddig kifejlesztett védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új törzzsel szemben.

Johnson azonban komoly változásokat hozott: mindenkinek otthon kell maradnia, aki nem dolgozni, vásárolni megy vagy nincs valamilyen halaszthatatlan teendője. A londoni reptéren a hétvégén teljes káosz volt, ahogy sokan megpróbálták elhagyni a várost a bejelentés után.

(MTI/nlc)

(Kiemelt kép: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top