nlc.hu
Család

Szóbeli felvételi a középiskolában a járvány idején

Sorra törlik a szóbeli felvételiket a középiskolák a járvány miatt

Valahol egyáltalán nem lesz szóbeli vizsga, máshol online szóbeliztetnek a középiskolákban.
Középiskolai felvételi

Több budapesti és vidéki középiskolában törölték a szóbeli felvételi vizsgákat a fokozódó járványhelyzet miatt, máshol pedig már korábban úgy döntöttek, hogy idén online szóbeliztetnek – írja az Eduline.

A budapesti BKSZC Pogány Frigyes Technikum sem tartják meg a szóbeli felvételi vizsgát, hanem a hozott pontok és az írásbeli felvételi tesztek alapján alapján állítják fel a jelentkező diákok rangsorát. Elmaradnak a szóbeli felvételik a budapesti Arany János Technikum és Szakképző Iskolában, illetve a törökbálinti Bálint Márton Általános Iskola és Középiskolában is.

A nyelvi tagozatokon, kéttannyelvű, illetve művészeti képzéseken azonban nem olyan egyszerű elhagyni a szóbeliket. A fővárosi Petőfi Sándor Gimnáziumban például az összes magyar nyelvű szóbelit törölték, egyedül az angol és a német nyelvű meghallgatásokat tartják meg. A Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnáziumban idén a vizuális kultúra tagozatra jelentkezőknek a rajzos vizsgán nem kell részt venniük.

A budapesti Békésy György Technikumban már megkezdték a diákok meghallgatását, de úgy döntöttek, hogy a hét további részében online folytatják a felvételi elbeszélgetéseket. Több intézményben rendhagyó módon, online tartják a felvételit, de olyan is van, ahol elbeszélgetés helyett portfóliót kérnek a gyerekektől.

A Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumban megtartják ugyan a szóbeliket, de sokkal szigorúbb szabályokkal: a többi között kötelező az FFP2-es maszk és a szülők által aláírt „Covid-nyilatkozat”, amelyben az szerepel, hogy a gyerek egészséges, és nem került szoros kapcsolatba koronavírus személlyel.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Getty Images)

Járvány nélkül is elég stresszes a felvételi:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top