nlc.hu
Család

Iraki családoknak indít gyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet

Lackfi János zseniális versekkel csatlakozott az adománygyűjtéshez

Iraki családoknak indít gyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet, Lackfi János költő versekkel csatlakozott az összefogáshoz.

Miközben itthon és a világban szinte minden figyelmet a koronavírus-járvány elleni küzdelem köt le, a többi, akár régóta fennálló humanitárius krízisek sem szűntek meg. Napjainkban a híradások csak ritkán számolnak be a korábban harcok sújtotta Irakról, pedig az Iszlám Állam pusztítását még most is magán viseli az ország.

Az Ökumenikus Segélyszervezet hazai intézményein keresztül mindent megtesz, hogy a rászorulók kezét a pandémia alatt se engedje el, célzott forrásokból folytatják humanitárius és fejlesztési munkánkat a világ több krízisövezetében, így Irakban is. 

Iraki családoknak indít gyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet

Iraki családoknak indít gyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet (Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet)

Az Ökumenikus Segélyszervezet, ahogy itthon, úgy az országhatárokon túl is segíti a bajba jutott családokat: „Esély a visszatérésre, esély a maradásra!” mottóval adománygyűjtést indít a 1353-as adományvonalon és a Segelyszervezet.hu honlapon, hogy hosszú távú humanitárius és fejlesztési programjaival a világjárvány idején minél több nélkülöző családot tudjon támogatni Irakban is.

Az április végéig tartó adománygyűjtést indító sajtótájékoztatón Szatmári Barnabás, a Segélyszervezet iraki képviseletének vezetője elmondta: az otthonukból egykor menekülni kényszerülő családok a humanitárius krízis után évekkel is nagy számban élnek belsőmenekült-táborokban, mert egykori otthonuk még mindig romokban áll. A táborok sorozatos bezárása és a járványhelyzet megnehezíti a családok hazatelepülését, mivel a tiszta vízhez, az oktatáshoz, és az orvosi ellátáshoz való hozzájutás mindennapos küzdelmet jelent.

Iraki családoknak indít gyűjtést az Ökumenikus Segélyszervezet

Mindennapos küzdelmet jelent a tiszta vízhez jutás Irakban (Fotó: Ökumenikus Segélyszervezet)

Az Ökumenikus Segélyszervezet most induló kampánya keretében e három kritikus terület – víz, oktatás, egészségügy – családok és gyerekek százezreit érintő problémáit mutatja be konkrét történeteken keresztül, és arra kéri adományozóit, hogy ha lehetőségük megengedi, a mostani nehéz helyzetben is támogassák e különösen is nehéz sorsú térségben végzett programjait, a családok helyben boldogulását.

Lackfi János író, költő a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is az irodalom eszközeivel a csatlakozik a Segélyszervezet iraki munkáját támogató összefogáshoz: három versben hívja fel a figyelmet arra, hogy az iraki családoknak milyen nehézségekkel kell naponta szembenézniük.

A költő és a Segélyszervezet számára egyaránt fontos a sokat szenvedett családok – különösképp az üldözött keresztények támogatása. A Segélyszervezet célja a helyben boldogulás támogatása, ezért hosszú távú projektjeivel azon is dolgozik, hogy az iraki belsőmenekültek a szülőföldjükre térhessenek vissza és elkerülhető legyen egy újabb migrációs hullám.

Még több Lackfi-vers hallható ezen oldalon, és ugyanitt további információkat találsz az adománygyűjtésről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top