nlc.hu
Család

Nevelőszülők kínoztak speciális nevelési igényű gyerekeket

Borzalmas bűntett: SNI-s nevelt gyerekeit kínozta egy házaspár

Négy év letöltendő börtönre ítélte jogerősen a Pécsi Törvényszék azt a mohácsi házaspárt, akik rendszeresen verték, dolgoztatták, szolgasorban tartották és éheztették a sajátos nevelésű igényű (SNI-s ) nevelt gyerekeiket – írja a 24.hu.
Borzalmas bűntett: SNI-s nevelt gyerekeit kínozta egy házaspár

Barkaszi Attila, a Pécsi Törvényszék szóvivője a 24.hu-nak elmondta, hogy a nevelőszülők nem ismerték be tettüket.

A házaspár két saját gyereke mellett „nevelt” három sajátos nevelésű igényű gyereket egy mohácsi házban. A nevelőszülők nyolcvanezer forintot kaptak fejenként az SNI-s gyerekek után azért, hogy vállalták a nevelésüket és a gondozásukat.

A vádirati tényállás a következő:

A nő 2011 decemberétől nevelőszülői tevékenységet látott el, melyben házastársa, a másodrendű vádlott a szabadsága alatt helyettesítette.

A 2005-ben született T. K. sértett kisfiú, 2011. decemberében, a 2010-ben született B. K. és a 2011-ben született B. J. kislányok, ugyancsak mint nevelésbe vett gyermekek 2012. október 15. napjától kerültek a nő gondozásába, a mohácsi házba.

A vádlottak a három kiskorút 2016 augusztusa és 2017. június 9. között érzelmileg elhanyagolták, könyörtelen és sanyargató bánásmódban részesítették; érzelmileg, egzisztenciálisan kisemmizték; érzelmileg hideg, rideg és saját kényelmi szükségleteiknek megfelelő nevelési módjukkal fizikailag, emocionálisan és anyagilag kihasználták – írja a Pécsi Törvényszék honlapján.

A nevelt gyerekeket szolgasorban tartották, és nem életkoruknak megfelelő munkát végeztettek, így például maró hatású anyagokkal, vegyszerekkel, védőfelszerelés nélkül a házban található fürdőszobát és mellékhelyiséget kellett takarítaniuk.

A nő és a férfi a családon belüli „alja munka” elvégzésére is kényszerítették, rendszeresen megalázták és lealacsonyították: az egyik gyereknek kellett a vádlottak saját gyermekei után a WC-t lehúzni, illetve a házhoz tartozó udvart minden reggel, még az iskolába indulása előtt felsöpörni és a kutyapiszkot összeszedni.

  • Ezenkívül ő vásárolt be minden reggel az egész család részére még az iskolába indulás előtt. Amennyiben T. K. a rá bízott feladatokat nem a vádlottaknak megfelelő módon végezte el, különböző büntetésekben részesítették, így például előfordult, hogy fakockákon kellett térdelnie vagy nem engedték meg, hogy az édesanyjával telefonon kapcsolatot tartson.
  • A vádlottak saját maguk és gyermekeik részére bőségesebb, minőségibb étkezést biztosítottak, mint a nevelt gyerekeknek. Emiatt a sértettek rendszeresen éhesen érkeztek az iskolába és az óvodába.
  • A vádlottak a sértett gyerekeket szakadt, nem az évszaknak és az időjárásnak megfelelő ruházatba öltöztették, mely miatt a kislányok hűvösebb időszakban állandóan átfagyva érkeztek meg az óvodába.
  • A gyerekek nem tisztálkodhattak a vádlottak fürdőszobájában, hanem egy lavórban kellett egyedül tisztálkodniuk, és még erre sem került sor napi rendszerességgel.

Ünnepi alkalmakkor kizárólag a saját gyermekeiket ajándékozták meg, illetve a sértettek iskolai, óvodai programokon – pl. farsang, kirándulás – való részvételét nem engedélyezték.

A „nevelőszülők” és gyerekeik a sértetteket gúnynevekkel illeték, és őket nem keresztnevükön, hanem kizárólag e gúnyneveken szólították. A vádlottak a kiskorú sértetteket részben különböző eszközökkel – seprűvel, nadrágszíjjal –, részben puszta kézzel rendszeresen bántalmazták is, majd több napig nem engedték őket iskolába, illetve óvodába, nehogy fény derüljön a bántalmazásra.

Végül T. K. osztályfőnöke észrevette a gyermeken a bántalmazás nyomait és azonnal értesítette a gyámhatóságot. Azóta a kislányok más nevelőszülőnél, a kisfiú pedig gyermekotthonban nevelkedik.

Hova fordulj, ha gyermekbántalmazásról szerzel tudomást?

Országos Kríziskezelő Információs Szolgálat

06-80-20-55-20

okit@ncsszi.hu

Családsegítő/Családtámogató Központ

Sok helyen a gyermekjóléti szolgálat és a családsegítő egy helyen működik. Ha beírod a keresőbe a lakóhelyed (városod, kerületed, stb.) nevét, és azt, hogy „családsegítő”, akkor megtalálod, hogy nálatok hol van a családsegítő, vagy hívd a tudakozót.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top