nlc.hu
Család
Szivárványcsalád Rómában

Rómában is elismerik, hogy egy gyereknek lehet két anyja

Bár a római polgármester nem akarta elismerni mindkét anyát, a bíróság kötelezte rá. Torinóban már előrébb járnak.

Pont került annak a két nő alkotta gyermekes párnak az ügyére, akik a római anyakönyvi hivatalban szerették volna elismertetni mindkettőjüket, mint a gyermekük anyját. Virginia Raggi főpolgármester korábban megtagadta a bejegyzést, ám most egy római bíróság ítélete kötelezte a városvezetőt.

Rómában kicsit nyitottabb a világ (Fotó: MTI/AP/Domenico Stinellis)

Rómában kicsit nyitottabb a világ (Fotó: MTI/AP/Domenico Stinellis)

Az ügy azután kezdődött, hogy az élettársi kapcsolatban élő nők anyakönyveztetni akarták gyermeküket, aki donor általi mesterséges megtermékenyítéssel született. A megtermékenyítés Spanyolországban történt.

Az anyakönyvi hivatal a gyerek anyjaként csak a gyermeket megszült nőt tüntette fel. A másik nő kérelmezte, hogy őt szintén az általa elismert gyermek anyjaként regisztrálják, azt azonban a főpolgármester elutasította.
    
A két nőt a Szivárvány Családok elnevezésű szervezet jogászai képviselték. A bírósági döntést üdvözölte Michela Cirinna, a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa, akinek nevéhez fűződik az azonos nemű személyek élettársi kapcsolatát elismerő 2016-os törvény.

Olaszországban minden önkormányzat szabadon dönt az azonos nemű párok gyermekei anyakönyvezési szabályairól. Miközben Virginia Raggi, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa nemet mondott, a párt egy másik polgármestere, a Torinót vezető Chiara Appendino 2018-as megválasztása után elsőként ismerte el két anya gyermekét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top