nlc.hu
Család

Falus Ferenc az indiai mutánsról

Falus Ferenc: „Egyre közelebb jön hozzánk az indiai mutáns”

Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos az indiai mutánsról és a terasznyitásról is beszélt.

„Nagyon pesszimista vagyok alapvetően” – kezdte az indiai mutánssal kapcsolatban Falus Ferenc az ATV Start című műsorában, és hozzátette, hogy egy dupla mutánsról van szó, két helyen változott meg a vírus génszerkezete: emiatt nem tudjuk biztosan, hogy melyik védőoltás milyen mértékben nyújt védelmet. Erre nincs egyértelmű válasz.

Falus Ferenc: „Egyre közelebb jön hozzánk az indiai mutáns”

Falus Ferenc az ATV Start műsorában (Fotó: atv.hu)

A volt országos tiszti főorvos azt is elmondta, bizakodásra ad okot, hogy Európában először Angliában jelent meg tömegesen az indiai variáns, mégsem szorította ki a brit mutánst. „Ha ez így marad, akkor ez jó hír számunkra” – folytatta Falus. Az indiai mutáns fertőzőképessége elég komoly Falus Ferenc elmondása alapján, de azt nem tudjuk, hogy komolyabb-e, mint a brit verzióé. Óvatosnak kell kellünk, és pillanatokon belül Magyarországon is meg fog jelenni az indiai mutáns – mondta a szakértő.

A volt országos tiszti főorvos arról is beszélt a műsorban, hogy a terasznyitás következményei egy hét múlva láthatóak majd. Elmondta, hogy a védettségi igazolvány nem a védettséget igazolja, illetve nagy baj, hogy a kerthelyiségek a nyitásánál nem adták ki, hogy az asztalok között kétméteres távolság legyen.

Szerinte szintén komoly hiba, hogy egy asztalnál négynél többen ülhetnek. Falus úgy fogalmazott, hogy az üdvözlendő, hogy az egy közösségben élők kiülnek egy teraszra, de ez még nem az az alkalom, amikor nagy társaságok gyűlhetnek össze. Pláne, hogy az otthoni rendezvényeknél még érvényben van a maximum tízfős szabály.

Falus Ferenc felhívta arra a figyelmet, hogy már az is elég, ha egy rendezvényen egy szuperfertőző van, és körülbelül hét-tíz nap múlva látjuk meg a nyitás eredményét. Szerinte zárt térben mindenképpen FFP2-es maszkot kéne hordani, már egyáltalán nem indokolt a házilag készített szövetmaszkok használata.

(atv.hu)

Legfrissebb koronavírushíreink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top