Zacher Gábor szerint összefüggés lehet a terasznyitás és a romló szennyvízadatok között

B.Esz. | 2021. Május 05.
Zacher Gábor csak reméli, hogy nem okoznak negyedik hullámot a teraszokra kirajzó tömegek.

A friss adatok szerint a 17. héten Budapest északi és déli szennyvíztisztító ellátási területén, valamint Debrecenben és Szolnokon ismét emelkedésnek indult a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag mennyisége. Ezzel kapcsolatban Zacher Gábor toxikológus-főorvos azt nyilatkozta, összefüggés lehet a terasznyitás és az ismét emelkedésnek indult szennyvízben észlelt koronavírus-örökítőanyag mennyisége között.

Zacher Gábor a negyedik hullámról: „Az ördög nem alszik, ahogy a vírus sem” (Fotó: MTI)

Zacher Gábor toxikológus-főorvos nagyon reméli, hogy nem okoznak negyedik hullámot a teraszokra kirajzó tömegek. Elmondta: egyre több poszt-covidos beteget kezelnek, hosszabb távon ez még jelentősebb probléma lehet, mint maga a járvány.

A hatvani kórház főorvosa is, aki a terasznyitás hétvégéjén azt nyilatkozta: amit láthattunk, azt egy-két hét múlva érzi meg az egészségügy, most attól tart, van benne logika, hogy a terasznyitás és a romló szennyvízadatok között párhuzamot vonjon az ember, a terasznyitás óta eltelt idő elméletileg elég lehet ahhoz, hogy az akkor kialakult rajzás következménye legyen a koncentráció emelkedése.

Hozzátette: egy eseményre mindig rá kell számolni némi lappangási időt, amíg a romló adatok a betegszámban is megjelennek. „Adja az ég, hogy tévedjek, és nem lesz emögött negyedik hullám, de az ördög nem alszik, ahogy a vírus sem.”

A kórházak leterheltségéről Zacher elmondta, egyértelműen érzékelhető némi fellélegzés: legutóbbi 24 órás ügyelete során három beteget vettek fel a Covid-osztályra, míg ez a szám a csúcson a 20-at is elérte. Viszont mindenkit óvatosságra int:

„Láttunk két oltás után kórházba kerülteket is, még ha nem is nagy számban.

De alapvetően a második vakcina után 10-12 nappal már kialakul egy olyan fokú védettség, ami a lakosság jelentős része számára megnyugvást okozhat” – válaszolta.

Forrás: budapestkornyeke.hu

Aktuális híreink a koronavírusról

Exit mobile version