nlc.hu
Család

Iskolai zaklatás a koronavírus kapcsány

Kiközösítik az osztályban a koronavíruson átesett gyerekeket

A kortárs zaklatás új módszereire derült fény.
Kiközösítés

Ötödiktől nyolcadik osztályig a diákok több mint kétharmada tapasztalt már iskolai zaklatást, mondta el az ATV Híradójának az ADOM diákmozgalom szóvivője. A bullying formája a koronavírushoz kötődik, ha valakiről megtudják, hogy elkapta a fertőzést, kiközösítik. „Amikor még a jelenléti oktatásban a diákok találkoztak, és valaki covidos volt vagy a koronavírus tünetei produkálta – tehát gyanúba keveredett –, a diákok próbáltak különböző módon keresztbe tenni neki, érzékeltetve, hogy most ki van közösítve” – nyilatkozta Schermann Fruzsina a problémáról.

Egy megszólaltatott népszerű tanár, Jocó bácsi arról beszélt, hogy ő is hallott olyan diákról, aki inkább eltitkolta betegségét, nehogy megbélyegezzék a többiek. Balatoni József egy újpalotai iskolában tanít, a Facebookon 73 ezer követője van. Náluk is előfordulnak szekálások, piszkálódások, de próbálja megelőzni a nagyobb konfliktusokat, élmény- és játékpedagógiát alkalmaz. „Ilyenkor észrevétlenül lehet ezt irányítani, és például a zaklatót egy drámajáték kapcsán az áldozat a helyébe lehet tenni, hogy ő önmaga elgondolkodjon, és megérezze, hogy ez egy milyen érzés” – mesélt pedagógiai módszeréről a történelemtanár az ATV Híradójának.

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top