nlc.hu
Család
A környezettudatosság nem meglepő egy minősített bio márkától (X)

A környezettudatosság nem meglepő egy minősített bio márkától (X)

Hogy emellett egy komplett, mindenre kiterjedő elképzelés, már-már eszmeiség/filozófia legyen,  az nem szokványos.

A Dr. Bronner’s bio kozmetikumok azonban ilyenek: elég csak kézbe venni a termékeket, elsőre rögtön szembeötlő a címkéje: azt semmiképp sem lehet állítani, hogy nem lát el minket elegendő információval.  A cégalapító, Emanuel Bronner ugyanis az előadásain osztogatott szappanok címkéjét használta fel arra, hogy terjessze saját hitét és küldetését, a háború és a gyűlölet nélküli világ, a béke és az egység (All-One) igéjét.

A letisztult termékkínálat lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját maga számára szimpatikus kozmetikumot, legyen szó a szilárd, folyékony vagy nádcukros szappanok közötti választásról, testápolókról vagy ajakbalzsamokról, illetve a legújabb fogkrémekről.

A lágy illatmentes változattól a citrus-narancsos, lime-os, cseresznyevirágos vagy levendulás édes illatokon keresztül a teafa és borsmenta karakteres jellegéig biztosan megtaláljuk a kedvencünket.

Az azóta is családi tulajdonban levő céget ma az alapító unokái irányítják, akik életben tartják és meg is valósítják az induló eszmét azáltal, hogy

1.     a lehető legjobb minőségű termékeket gyártják:

A Dr. Bronner’s készítmények mögött több mint 150 év és 5 generáció szappangyártási tapasztalata áll. A legtisztább organikus és tisztességes kereskedelemből (fair trade) származó összetevőket tartalmazzák, nincs bennük mesterséges habzó-, sűrítő-, színező- és illatanyag, sem tartósítószer. 100%-ban biológiailag lebomlanak, emellett a csomagolásuk is újrahasznosított. A készítményeket nem tesztelték állatokon, nagyrészt vegán termékek (kivéve a balzsamok, ezek méhviaszt tartalmaznak).

2.     tisztességes bánásmódban részesítik beszállítóikat és alkalmazottaikat:

Etikus munkakörülményeket és a tisztességes árakat garantálnak (fair trade), de ezenfelül részt vállalnak ezeknek a gazdaságoknak és közösségeknek a gazdasági és társadalmi fejlesztésében is (pl. infrastruktúra, orvosi berendezések, oktatás stb). A személyes, közvetlen kapcsolatokra helyezik a hangsúlyt, de nemcsak az embert, hanem a termőföldet is tiszteletben tartva. Mindez visszacsatolásként működik a vevőik felé is, hogy az általuk vásárolt Dr, Bronner’s termékek valódi és pozitív hatással vannak az őket létrehozó emberek és közösségek életére.

3.     nyereségüket olyan célokra fordítják, amelyek elősegítik egy jobb világ megteremtését:

Nyereségük egyharmadát karitatív társadalmi és ökológiai célokra fordítják világszerte, a második harmad a tisztességes kereskedelmi projektekbe és a beszállítókhoz kerül, a fennmaradó harmadot pedig újra befektetik a cégbe.

A környezettudatosság nem meglepő egy minősített bio márkától (X)Számtalan természetes illat az illóolajoknak köszönhetően

A Dr. Bronner’s márkát elsősorban a varázslatos folyékony szappanok tették híressé, emellett azonban más szappanok (szilárd és nádcukros), test- és ajakápolók, fogkrémek is megtalálhatók a kínálatában.

Termékek különböző független, nemzetközi minősítési szervezetek legszigorúbb környezeti és szociális fenntarthatósági kritériumainak is megfelelnek (Natrue, BDIH, Vegan Society, Leaping Bunny, Non-GMO Project, B Corporation, WFTO, Fair for Life stb).

A termékek összetételéről már volt szó, az organikus és méltányos kereskedelemből származó alapanyagok (olíva-, kókusz-, kender- és jojobaolaj, nádcukor) mellett a legtöbb termék magas arányban tartalmaz különféle illóolajokat is,  így egyrészt ezek további járulékos hatással is bírnak, másrészt (elsősorban a szappanok) felhasználási körét is gazdagítja.

A citrusok olajai felfrissítenek, energetizálnak, csakúgy, mint a borsmenta, ami emellett hűsít is, így tökéletes választás lehet egy nyári zuhanyhoz. Ha egy nyugtató fürdőre vágyunk inkább, használjuk a levendulás illatú szappant, a cseresznyevirág ugyancsak pihentet, a rózsa pedig hangulatjavító és csábító illat. A mandula marcipános illatába kétségkívül mindenki beleszeret az első használat után! Az eukaliptusz, amellett, hogy élénkít, segíti a légutakat is tisztítani, így inhaláláshoz is használhatjuk. A teafa ideális a problémás (aknés, gyulladt, száraz) bőrre, emellett fertőtlenítő tulajdonságait például lábfürdőnél, a sminkecsetek tisztításánál is kihasználhatjuk, de akár a hangyákat, kártevőket is távol tarthatja. Gyerekeknek és allergiára hajlamos, érzékeny bőrűeknek pedig az illatmentes termékeket ajánljuk, ezek nem tartalmaznak illóolajat, így semmiképp sem irritálják a bőrt!

Sokoldalúan használható szappanok

A Dr. Bronner’s folyékony szappanok a „varázslatos” jelzőt a rendkívül sokoldalú felhasználhatóságuk révén kapták. A termékek címkéje bátran hirdeti: ezek a bio szappanok akár 18-féle felhasználási módra is hivatottak (a címkén egyébként ebből „csak” 6+1 konkrét felhasználási tipp olvasható, de a márka rajongóinak blogbejegyzései alapján viszont ennél több felhasználási terület is létezik már). Használatuk tehát szerteágazó: a mindennapi tisztálkodásban (zuhanyzás, arctisztítás, hajmosás, borotválkozás, fogmosás, de akár háziállatainkat is fürdethetjük a szappanokkal), a háztartásban (mosás, folttisztítás, mosogatás, felmosás, univerzális tisztítószerként, ablakpucolás), vagy akár a ház körül (a növények kártevői és a hangyák ellen) is hasznát vehetjük.

Elsőre talán kicsinek és drágának tűnhet a termék, azonban nagyon gazdaságos: mivel rendkívül sokoldalúan felhasználható erős koncentrátumokról van szó (amit hígítva érdemes használnunk!) egyrészt ökológiailag a csomagoló anyagon „spórol”, másrészt – mivel nagyon sokféle tisztítószert vált ki, nem beszélve arról, hogy számos otthon készített natúr kozmetikumnak és tisztítószernek is alap összetevője lehet –, így nekünk is pénzt takaríthat meg. Emellett biztosak lehetünk abban is, hogy használatuk biztonságos az egészségünkre nézve és a Földet, környezetünket sem szennyezik.

A Dr. Bronner’s bio termékek tehát mind a bőrünk és így az egészségünk, mind a tágabb és szűkebb környezetünk szempontjából ésszerű és tudatos választást jelentenek az egész család számára!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top