nlc.hu
Család

30 méteres gejzír tört fel az izlandi gazda földjén

Ebédszünetre ment az izlandi gazda, mire visszatért, 30 méteres gejzír tört fel a földjén

Bláskógabyggð közelében történt az eset, az ország nyugati felében. Egy 1947-ben fúrt kút volt a ludas.

Hannes Sigurður Sigurðarson még múlt kedden vett észre egy egykori fúrólyuk helyén egy kevés feltörő vizet. Nem tulajdonított neki túlzott jelentőséget, hiszen a lyukat még 1947-ben fúrták, hogy forró vízzel fűthessék az üvegházakat. A lyukat ugyanakkor a kilencvenes években elzárták, és azóta sem használták – írja a 444.

Gejzír az izlandi gazda földjén

Gejzír az izlandi gazda földjén

A gazda a vizet látva kissé elcsodálkozott, de annyira nem izgatta a dolog, így fogta magát, és elment ebédelni. Nem sokkal később jött is a telefonhívás a feleségétől, hogy kitört a víz. Mint kiderült, a jelenség meglehetősen szokatlan. A geológusok szerint a kút annyira sekély, hogy nem igazán találnak magyarázatot arra, miért törhetett fel belőle a víz ekkora erővel. A gejzír egyelőre még nem kapott nevet, és nincs messze a turistalátványosságként ismert Strokkurtól és a Nagy Gejzírtől. Reméljük, ebbe nem esik bele egy szelfiző turista.

Olvasnál még Izlandról?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top