Család

A középiskolai eredmények csapdájában – hogyan törhetünk ki belőle? (x)

A felsőoktatási felvételi sok diáknak és szülőnek megterhelő időszak. Ha az érettségin a vágyott eredmények elmaradnak, a diákok csalódottak, a szülők pedig egyre kétségbeesettebbek lesznek, és elkezdik keresni az alternatív megoldásokat, az érettségi utáni és OKJ képzéseket. Pedig gyakori tapasztalat, hogy nem mindig a színjeles tanulók lesznek a legsikeresebbek az életben.

 „Mi a Metropolitan Egyetemen abban hiszünk, hogy a siker és tehetség nemcsak a középiskolai eredményekben mutatkozik meg. A számszerűsíthető adatoknál sokkal fontosabb, hogy figyelembe vegyünk más képességeket is” – mondta el Prof. Dr. Bachmann Bálint, a Budapesti Metropolitan Egyetem rektora.  

A középiskolai eredmények csapdájában – hogyan törhetünk ki belőle? (x)

Ráadásul a METU-ra felvett diákok eredményei azt mutatják, hogy azok a hallgatók, akik alacsonyabb pontszámmal kerültek be, nem teljesítenek rosszabbul az egyetemen, azokhoz képest, akik magas pontszámmal nyertek felvételt. 

Nem mindenki tudja itthon, hogy a legnagyobb és legelismertebb külföldi egyetemeknél milyen elvek mentén nyerhetnek felvételt a diákok. A felvételi eljárás külföldön is egy összetett rendszer, amely sokkal szubjektívebb elbírálást tesz lehetővé. Az Egyesült Királyságban és Svédországban is a mai napig sokat nyom a latban a diákok által megírt motivációs levél, amelyben azt kell kifejteniük, hogy miért az adott egyetemet és országot választották, valamint, hogy miért pont ők a legjobb választás az egyetem számára. 

A középiskolai eredmények csapdájában – hogyan törhetünk ki belőle? (x)

Szerencsére a hazai oktatási rendszer több alternatívát is kínál a fiatalok számára. Sikertelen egyetemi felvételi esetén sok diák él azzal a megoldással, hogy a tanulmányait felsőfokú szakképzésen folytatja. Ez az egy-két év a későbbiekben plusz pontként beszámít a felvételi eljárás során szerezhető pontokba, így ezzel is növelhető az esély a vágyott szakra való bejutásra. Szintén bevált megoldás, ha a tanuló olyan intézménybe jelentkezik, amelynek nemzetközi partnerintézményei révén lehetőséget kap arra, hogy nemzetközi felvételi eljárásban méresse meg magát. 

 

A Metu-n elérhető felsőfokú szakképzésekről, nemzetközi ösztöndíjakról, lehetőségekről ezen az oldalon tájékozódhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top