Család

Ha el kell engednünk a kezét, akkor is vigyázhatunk rá! (x)

Szülőként mindig biztonságban szeretnénk tudni a gyermekünket. Amíg kicsi, ezt könnyedén megtehetjük, hiszen a nap 24 órájában velünk van, de azután meg kell tanulnunk elengedni a kezét.

Ha el kell engednünk a kezét, akkor is vigyázhatunk rá! (x)
Hogyan vigyázzunk rá úgy, hogy közben az egészséges fejlődése, tapasztalatszerzése is megmaradjon?

Manapság ez a kérdés sokkal nehezebb, mint néhány évtizeddel korábban. Rohanó életmódunk, a közlekedés átalakulása és a digitális világ robbanásszerű fejlődése is új kihívásokkal szembesíti a szülőket. Ráadásul az online oktatás is új felfedezéseket hozott a gyerekek számára, amelyekkel a szülők is újdonságként találkoztak. Ma már nem csak az a kérdés, hogy mikor engedjük, hogy egyedül jöjjön haza az iskolából, hanem az is kérdés, hogy mikor és hogyan tanítsuk meg a digitális világ egészséges felhasználásra. Az egyik oldalon tehát ott van a tudás, az új technológia elsajátításának a lehetősége és fontossága, míg a másikon ott van az egészséges szülői féltés.

Mi lehet a biztonságos szabadság eszköze?

Szülőként a korai mobiltelefon-használatot nem igazán támogatom. Az internet olyan nagyra nyitott világot nyújt a gyerekeknek, amelyekre még nincsenek igazán felkészülve, és ez a világ szinte vákuumként szippantja be az információra szomjazó csemetéket. Folyamatosan figyelem a digitális piacot, és őszinte örömmel tapasztalom, hogy egyre több cég számára fontos, hogy törődjenek a gyermekeink védelmével.

Találkozás a gyerekeknek szánt okosórájával

A Vodafone családi okoseszközei például lehetőséget kínálnak arra is, hogy ne kelljen mobiltelefonhoz kötni a kisgyerek életét. Az Xplora X5 Play használata praktikus és egyszerű. A 6-11 éves korosztály számára tervezett új kis kütyü nálunk a 10 éves lányunk szülinapi ajándéka lett!

Az iskolakezdéshez igazi megváltás volt. A lányom most kezdte az ötödik osztályt, így valamivel nagyobb teret, nagyobb szabadságot élvezhetnek, mint a kicsik. Az első kérdése persze az volt, hogy akkor most már járhat-e egyedül haza az iskolából? Első pillanatban rávágtam, hogy nem, hiszen el kell sétálni a buszhoz, 5 megállót utazni, majd hazasétálni, ami persze tudom, hogy nem okozna a gyereknek problémát, hiszen ügyes és elég önálló is, de az, hogy nem tudhatom, biztonságban van-e, megrémített.

Ha el kell engednünk a kezét, akkor is vigyázhatunk rá! (x)A Vodafonos Xplora X5 Play azonban megoldást kínált a problémámra, hiszen vele úgy tudom elengedni a gyereket, hogy bármikor elérhetem, és mindig tudom, ha szükség van rám.

·         Helymeghatározó funkcióval rendelkezik, hogy mindig tudjuk, a gyerkőc éppen merre jár

·         Hanghívásra alkalmas, hogy bármikor tudjunk beszélni egymással

·         SOS gomb, hogy biztosan tudjuk, hogy váratlan helyzetekben is elér bennünket

Ezek a funkciók már nem csak az iskolából hazajárást tették sokkal könnyebbé és biztonságosabbá, de a lányomat így már bátran elengedhetem az idősebb barátnőivel bringázni, görkorcsolyázni vagy a kicsit távolabbi játszótérre is, hiszen tudom, hogy mindig beszélhetek vele, ha szükség lenne rá.

Az alkalmazás arra is lehetőséget nyújt, hogy meghatározzuk azokat a biztonságos területeket, ahol a gyerekünk tartózkodhat. Ha a területről kilép, azt az óra felismeri és értesítést küld róla. Ez a funkció olyan alkalmakkor jöhet  jól, ha mondjuk a gyerek kirándulásra utazik, és véletlenül eltévedne, vagy rossz irányba indulna el, meg tudjuk találni, és segíteni tudunk neki.

Szerencsére a Vodafone gyerekórájának tervezésénél nem csak az aggódó szülőkre gondoltak, hanem arra is, hogy a kicsik is élvezzék az új kütyüt!

Kifejezetten trendi és kényelmes a viselete, és nagyon sok izgalmas dolgot is tud.

Ha el kell engednünk a kezét, akkor is vigyázhatunk rá! (x)Vannak rajta játékok, készíthet szuper fotókat, izgalmas videókat, chatalhet, emojikat vagy akár hangüzeneteket is küldhet a barátainak, vagy akár nekünk is, ha szeretné. Az Xplora egyedülálló Goplay platformja lehetővé teszi a kicsik számára, hogy a gazdag tartalomhoz hozzáférjenek, ahol a tevékenységet a játékhoz használható Xplora érmékkel jutalmazzák játékokat.

A mai gyerekek számára nagyon fontos a mozgás, ezért egy lépésszámláló is van benne, amivel még akár versenyezhetnek is a barátokkal, hiszen igazán a kihívások korát éljük.

Ráadás, hogy a suliban a tanárok is szeretni fogják!

Az Iskola mód bekapcsolásával az órára érkező telefonhívások tiltásra kerülnek. Nincs több telefoncsörgés az órán!
Minden olyan funkció, amire nincs szüksége az órán, az kikapcsolásra kerül, így a gyerek maximálisan oda tud figyelni a tanárra. Az óra ilyenkor számára csak az időt mutatja. Akár minden napra más szabályokat állíthatunk be ehhez a funkcióhoz, attól függően, hogy milyen a gyerek órarendje.

Remek dolog azonban, hogy emlékeztetőt bármikor küldhetünk neki, hogy ne felejtse el például az osztálykirándulás árát odaadni az osztályfőnöknek, vagy, hogy iskola után fociedzése lesz.

Fő a bizalom!

Fontos elmondanunk a gyereknek, hogy az óra digitális előnyeit maximálisan kiélvezheti, és, hogy ez az első lépés az önállósodás felé, de mivel ő még kicsi, így az óra beállítása és vezérlése a mi, vagyis a szülei kezében van. A szülő telefonjára telepített app-on keresztül történik minden funkció kezelése, és ott lehet ellenőrizni azt is, hogy a gyerek merre jár éppen.

Szülőtársaim! Ez az eszköz egy segítség, hogy maximális biztonságban tudjuk a gyerekünket, és nem egy „babafigyelő”. Mondjuk el a gyerekünknek, hogy maximálisan megbízunk benne, nem folyamatosan figyelni vagy ellenőrizni akarjuk, csak azt szeretnénk, ha bármikor elérhetnénk egymást. A Vodafone gyerekórájával éppen a szabadságát szeretnénk erősíteni, az önállóságát bátorítani, úgy, hogy közben mi is nyugodtan elengedjük az aggodalom terhét!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top