nlc.hu
Család

Pártanácsadó a házastársi zsarolásról

„A férjem azzal zsarol, hogy öngyilkos lesz”

Állandó bizonytalanságban élek a mindennapokban a férjem hatalmas tartozása miatt. Alig tudjuk fizetni, újabb és újabb kölcsönöket vesz fel, és amikor szóvá teszem, akkor azzal zsarol, hogy megöli magát. Van, hogy napokig nem jön haza egy-egy veszekedésünk után. Csak a szüleimre tudok támaszkodni, kilátástalan a helyzetem. Mit tudnék tenni, hogy ennek vége legyen?

– az olvasói levelet idősebb olvasónktól kaptuk, akinek a Klára álnevet választottuk. Kétségtelen, hogy nehéz élethelyzetben van, minden párkapcsolat problémássá válhat, ha a konfliktusokat nem lehet megoldani, ha a partner a fenyegetést választja. Ha neked is van olyan problémád a párkapcsolatodban, házasságodban, amit szeretnél magadból kiírni, amire választ keresel, akkor Sereg Tímea pártanácsadó, szexológus tanácsadó várja a leveled a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Mit lehet tenni ennyire nehéz helyzetben?

Minden olyan kapcsolat, ahol az egyik fél öngyilkossággal zsarol, bántalmazó kapcsolat. A bűntudat érzésére törekednek, lelkiismeretfurdalással igyekeznek maguk mellett tartani valakit, aki szenved legbelül a párkapcsolat minősége miatt. Ezekben a kapcsolatokban az egyetlen megoldás a szakítás és válás lehetne, de ugye a helyzet ennél bonyolultabb: fél elhagyni az öngyilkossággal zsaroló partnert. Érthetően, hiszen olvasónk nem pszichopata, érdeklik mások érzései és tekintettel van szerettei érzelmeire. Akkor is, ha állandó zsarolásban kell élnie. 

házasság bántalmazás zsarolás öngyilkosság

Fotó: Getty Images

Az igen nehéz élethelyzetben azt fontos tudatosítania magában olvasónknak (és mindenki másnak is, aki hasonló helyzetben van), hogy mások öngyilkossági hajlamairól nem tehet, nem tartozik felelősséggel ezért. A partner személyiségében, viselkedésében van a gond, a megoldás pedig az, ha elsősorban ezt mindennap tudatosítjuk magunkban. Ahogy újra szóba kerül a fenyegetőzés, érdemes azonnal lelkisegély-szolgálatot hívni, és jelezni, hogy van egy ilyen probléma. Az is hasznos lenne, ha a férjének is képes lenne jelezni, és egyúttal kijelölni a határt: súlyos mentális problémáival forduljon segítségért. Akár szóban dobálózik ezzel valaki, akár komolyan gondolja, akár eszközként használná az elhagyás ellen, mindenképpen fontos megmutatni ezt a határt a saját magunk mentális egészsége érdekében.

Amennyiben olvasónknak annyira támogatóak a szülei, barátai, hogy akár anyagilag ki tudják segíteni, esetleg lakhat náluk a bizonytalanabb helyzetben, érdemes ezzel élni. A legtöbb, amit tehet, hogy olyan emberekkel veszi magát körbe, akik szeretik és jót akarnak neki. Van olyan lelkiállapot, amiben képtelenek vagyunk meghozni komolyabb döntéseket, ezért azokat halasszuk el, engedjük meg magunknak. Pszichológus, mentális segítő illetve a lelkisegélyszolgálatok segíthetnek abban, hogy olvasónk átvészelje a következő hónapokat – ebben sem egy cikk, sem pedig egy Facebook-csoport nem tud megoldást nyújtani. Ez is csak most van, ennek a helyzetnek is vége lesz, csak az a fontos, hogy úgy legyen vége, hogy olvasónk a lehető legkevesebb lelki teherrel éljen együtt. 

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

 

 

Kérdezz, írj nekünk!

Ha szeretnél szexológustól, pártanácsadótól választ kapni a téged érintő problémákról, ha elakadtál a magánéletedben, ha a társkereséssel vannak gondjaid, esetleg még szűz vagy, várjuk a kérdésed! Aggódnod nem kell, minden esetben névtelenül jelenítjük meg a kérdésed, az évszámokat, éveket is átírjuk, hogy senki ne ismerjen rád. A leveled várjuk a timea.sereg@centralmediacsoport.hu e-mail-címre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top