Család

Mamahotel kizárva – már gyermekkortól fontos a kicsik önállóságra nevelése a gyerekpszichológus szerint (x)

Sokan, túl a 30-on is kihasználják a „mamahotel” nyújtotta kényelmet, aminek humoros oldaláról nem egy hollywoodi film is készült már. Ám valójában a helyzet kevésbé vicces – az önállóságra nevelést pedig érdemes már egészen korán elkezdeni Bojti Andrea gyerekpszichológus szerint.

A tudatosságra nevelést nem lehet elég korán kezdeni

„Minden életkorban egészen mást jelent az, ha egy gyerek önálló. Egyedül evés, cipő és ruhák felvétele – az egészen kicsiknél így lehet elindulni az úton. Aztán jöhetnek újabb apró lépések: az étteremben vagy a boltban hagyjuk, hogy ő kérjen valamit helyettünk, a bevásárlásnál engedjük, hogy ő adja oda a bankkártyát. Apró dolgoknak tűnnek ezek, mégis sokat segítenek abban, hogy a tudatosságra neveljük csemetéinket” – vallja Bojti Andrea.

Mamahotel kizárva – már gyermekkortól fontos a kicsik önállóságra nevelése a gyerekpszichológus szerint (x)

Pénzügyi tudatosság már egészen kisgyermekkortól

A szakember szerint a mamahoteles fiatalok egy részénél az is ott van a háttérben, hogy otthon mindent elintéztek helyettük, és a pénz értékét sem ismerték meg elég korán. Mert nem feltétlenül az a helyes út, ha mindig mindent megadunk nekik, akkor sem, ha azt a legjobb szándékkal tesszük.

Bojti Andrea felhívja a figyelmet arra, hogy már akár kisiskolás kortól – amikor ismerik a számokat – el lehet kezdeni megismertetni a kicsikkel a pénz értékét.

„Adjunk nekik zsebpénzt, és értessük meg velük, mire való. Mutassuk meg nekik, milyen gyűjteni valamire, milyen nem azonnal megvenni egy játékot, hanem spórolni rá. Nagyobb korban be lehet vetni, hogy ha szeretne márkásabb holmit, akkor beszáll a zsebpénzével. Kamaszként bevállalhat otthoni munkát, amiért fizetünk neki, de olyat, ami nem lenne kötelessége – tehát az, hogy rendet tart a szobájában, »kötelező«, de ha szeretne, autómosással szert tehet egy kis pluszra. Nem baj, ha egy 15 éves ezzel azt is megtanulja, hogy mire való a munka. Így sokkal jobban fog bármit értékelni, mint ha minden egy csettintésre az ölébe hullik.”

Mamahotel kizárva – már gyermekkortól fontos a kicsik önállóságra nevelése a gyerekpszichológus szerint (x)

A Te életed, gyermeked jövője: Generali MyLife életbiztosítások

A gyermekkorban tanultakon kívül nagyon sokat számít az, hogy anyagilag egy fiatal felnőtt mennyire áll készen az önálló életre; nem mindegy, hogy albérletet fizet vagy esetleg adottak a feltételek egy saját lakás önrészéhez. A Generali MyLife Extra életbiztosítás1 megkötése esetén már 15 éves tartam alatt is közel 6,5 millió forintos megtakarítást érhetünk el havi 25 000 forintos befizetéssel, 25 év során viszont már várhatóan több mint 15 millió forintból tudunk gazdálkodni.

 

1 Minden számítás során a következő feltételezések érvényesek. A megtakarítási díjrész évenkénti 3%-os növelésével, 5%-os éves feltételezett eszközalap-hozammal számolva. Kiegészítő biztosítási védelem nélküli és csoportos beszedési megbízású (inkasszós) díjfizetésű szerződés esetén. A szolgáltatási összegek a fenti feltételezésekkel teljesülhetnek, ezekre a biztosító garanciát nem vállal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top