nlc.hu
Család

A gyermekvédelmi törvény és a könyvtárak

Betarthatatlannak tartják a könyvtárakban az úgynevezett pedofiltörvényt

A szakemberek szerint finomítani kellene a szabályozáson.

Betarthatatlan a könyvtárakban a gyermekvédelmi, vagy úgynevezett pedofiltörvény a Magyar Könyvtárosok Egyesülete szerint, visszaélésekre, önkényes, indokolatlan döntésekre adhat alkalmat, és ezért a jogszabály finomítását kéri. Szerintük az is problematikus, hogy olyan esetekre is büntetőjogi kategóriákat alkalmaznak, ahol valójában nincsenek sértettek, számolt be az MKE nemrég közzétett állásfoglalásáról az RTL Híradó.

Az egyik nehézség, amit megfogalmaznak, az az, hogy a törvény elég differenciálatlanul gyermeknek minősíti az összes 18 év alatti fiatalt. “Ez pedagógiailag is, de a használók számára hozzáférhetővé tett gyűjtemények, gyűjteményrészek kialakítása szempontjából is nehezen megoldható helyzetet eredményez. A kamaszkorba lépő fiatalok, különösen a középiskolások már nem a gyermekkönyvtárba járnak, nem a gyermekgyűjteményeket használják, felnőtteknek szánt tudományos és ismeretterjesztő alkotásokat, irodalmi műveket tartalmaz a tananyaguk: a felnőtt gyűjteményekben pedig még annyira sem lehet elkülöníteni a törvény által nevesített tartalmakat, mint azt esetleg a gyermekkönyvtárban meg lehet szervezni. Differenciálni kell tehát a rendelkezéseket az életkori sajátosságokat figyelembe véve, mert nem lehet azonos megítélés alá venni az óvodás-kisiskolás és a kamaszodó, már a felnőtté válás küszöbén álló, számos élettapasztalattal rendelkező fiatalokat” – írják.

Egy másik problémás pont a könyvtári tevékenységek területét érinti a nemzeti köznevelésről szóló jogszabály azon kitétele, amely szerint a nevelési-oktatási intézményekben a saját pedagógusi kör, az iskola-egészségügyi szolgálat és bizonyos állami szervek kivételével csak az tarthat foglalkozást a szexuális élettel, a kábítószer-fogyasztással, az internet veszélyeivel, sőt egyéb testi-lelki egészségfejlesztéssel kapcsolatban, ha őt/azt a kijelölt szerv (nevesítve az oktatási miniszter) által kiadott rendelet szerint nyilvántartásba veszik. “Ilyen nyilvántartás jelenleg nincsen; a könyvtárak, amelyek a köznevelési intézményekkel együttműködve az adott témakörökben igen sok foglalkozást szoktak szervezni az iskolákban – óvodákban, most egyénileg próbálják ezeket elfogadtatni egy-egy, a törvény által érintett témákba vágó program megvalósítása ügyében. Ezt a helyzetet véleményünk szerint sürgősen rendezni kell” – teszik hozzá.

A RTL az ügyben felkereste a kormányt is, de egyelőre nem árulták el, hogy megfontolják-e a könyvtárosok javaslatait.

 

Könyvtár

Fotó: Pixabay

-.-.-.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top