nlc.hu
Család

Ritoók Magda halála

Elhunyt Ritoók Magda

A magyarországi pszichológiai tanácsadás megalapítója 86 éves volt
gyász

Elhunyt Ritoók Magdaközölte az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar (PPK) Tanácsadás- és Iskolapszichológia Tanszéke vasárnap a Facebook-oldalán. A magyarországi pszichológiai tanácsadás megalapítója vasárnap hajnalban hunyt el 86 éves korában.

A szakember hosszú időn keresztül volt az ELTE Pszichológiai Intézetében a Tanácsadás Pszichológiája Tanszék vezetője, a Felsőoktatási Tanácsadás Egyesület létrehozója. Az egyetemen ő indította el a tanácsadó szakpszichológus szakirányú továbbképzést és az életvezetési tanácsadást is.

Ritoók Magda 1936. február 12-én született Budapesten. 1958-ban végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar pszichológia-pedagógia-magyar szakán, majd gyakorló pszichológusként kezdett dolgozni, továbbá 1974-ig a Munkaügyi Minisztériumban pályaválasztási tanácsadással foglalkozott. 1974 és 1980 között a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Pedagógiai Kutatócsoportban a köznevelési rendszer tervezésén dolgozott. Tagja volt az MTA Pszichológiai Bizottságának és a Magyar Akkreditációs Bizottságnak. A Magyar Pszichológiai Társaság, valamint a Felsőoktatási Tanácsadó Egyesület elnöki posztját is betöltötte. Több művet is írt többek között a pályaválasztás, a nevelés, a tanácsadás pszichológiájának témájában. 2008-ban Apáczai-Csere János-díjjal ismerték el munkásságát.

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top